fbpx
15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEPrimăria Sfântu Gheorghe a semnat cel mai mare contract de finanţare din...

Primăria Sfântu Gheorghe a semnat cel mai mare contract de finanţare din fonduri europene din istoria orașului

Publicat în

spot_img
spot_img

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, și directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, au semnat vineri contractul de finanţare din fonduri europene care vizează reducerea emisiilor de carbon în oraș.

Valoarea totală a proiectului este de 127 de milioane de lei, din care contribuţia proprie a municipalității este de 17 milioane de lei.

Cele nouă componente ale proiectului includ modernizarea sistemului de transport public, achiziționarea a 12 autobuze electrice ecologice, construirea unui nou amplasament în Parcul Industrial de la Câmpul Frumos, modernizarea și crearea a 64 de stații de transport public și construcția unui nou terminal în strada Berzei, un sistem de management al traficului, amenajarea căii de rulare a infrastructurii rutiere pe care circulă transportul public, amenajarea trotuarelor și realizarea unor piste pentru bicicliști, pod pietonal și pentru bicicliști peste râul Olt cu legare piste bicicliști la strada Lt. Păiș David și Nicolae Iorga, amenajare pista pentru bicicliști pe digul râului Olt, dar şi un sistem de închiriere biciclete (Bike Sharing).

Staţiile de transport public vor fi echipate cu un afișaj de informații, un sistem de monitorizare, WiFi și vor fi instalate mai multe aparate de cumpărare a biletelor. Pentru a dezvolta transportul public inclusiv în afara orașului, la ieşirea de sud a orașului va fi construit un terminal de pasageri, unele dintre rutele actuale vor fi renovate și autobuzele vor circula pe un traseu extins. Este planificată şi crearea mai multor intersecții semaforizate controlae, introducerea unui sistem de gestionare a traficului cu un sistem de monitorizare și colectare a datelor, toate acestea urmând să permită monitorizarea în timp real a flotelor de trafic și autobuze, precum și transmiterea informațiilor către pasageri.

Pentru a facilita transportul pietonilor și al bicicliștilor, un total de 13,64 km de trotuare și 5 străzi pe care circulă transportul public vor fi reabilitate. Va fi pus în funcțiune şi un sistem de închiriere de biciclete, format din 17 stații inteligente de închiriere de biciclete, 230 de biciclete și 12 triciclete.

Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.

„Orașul a intrat într-o nouă fază de dezvoltare, iar construirea unui sistem de transport durabil, eficient și ecologic este esențială pentru dezvoltare și îmbunătățirea calității vieții. Cumpărând autobuze electrice, construind piste pentru biciclete și trotuare, putem călători mai confortabil și mai rapid, ceea ce contribuie la creșterea nivelului de trai și la crearea unui oraș modern, atractiv și ecologic, care concurează cu orașele occidentale, civilizate” , a declarat primarul Antal Árpád înainte de semnarea contractului.

Obiectivele proiectului „Reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Sfântu Gheorghe, prin investiții bazate pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă” includ dezvoltarea unui sistem de transport public modern și eficient, dezvoltarea infrastructurii de transport public, construirea unei rețele de piste pentru biciclete și extinderea și modernizarea rutelor pietonale. Toate aceste investiții contribuie nu numai la creșterea siguranței transportului, ci și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră dăunătoare în zona orașului, sporind calitatea vieții locuitorilor.

„Acesta este cel mai mare proiect REGIO pe care l-am semnat pentru municipiul Sfântu Gheorghe, de când colaborăm cu edilii acestui oraș. Valoarea sa este peste valoarea cumulată a tuturor proiectelor contractate cu municipalitatea în cursul perioadei 2007-2013. Este o finanțare deosebit de importantă la nivel regional, dar și pentru tot ceea ce va însemna transport și mobilitate în municipiul Sfântu Gheorghe. Programul ambițios de reducere a poluării din oraș beneficiază de resurse publice europene, pentru diminuarea noxelor cu aproape 2.000 tone CO2. Reabilitarea căii carosabile și a trotuarelor pe nouă străzi, alături de achiziția autobuzelor electrice vor susține programul local de reducere a poluării prin transformarea transportului public în principalul sistem de transport din oraș. Sperăm ca toate aceste măsuri care vizează creșterea calității mobilității urbane – de la modernizarea mijloacelor de transport, a stațiilor și garajelor, realizarea de benzi dedicate și realizarea de piste de biciclete și noi spații pietonale – să schimbe mentalitatea publicului larg, care va fi beneficiarul final al acestor investiții”, a declarat directorul general al ADR Centru, Simion Crețu.

La semnarea contractului între municipalitatea din Sfântu Gheorghe și ADR Centru a fost prezent şi secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Mihail Veştea, care a declarat că de la an la an vede că lucrurile se schimbă în bine la Sfântu Gheorghe, iar oraşul arată mai frumos şi este mai competitiv.

Alte proiecte europene care vor fi realizate în Sfântu Gheorghe

În ultimele luni, în perioada stării de urgenţă, au fost semnate şi alte proiecte europene, care au fost prezentate în conferinţa de presă care a urmat semnării contractului.

Este vorba despre renovarea terenului din jurul lacului de la Gară. Vor fi create 29.500 mp de spații verzi pentru relaxare, vor fi amenajate alei pietonale, alei carosabile și piste de alergat și un teren de sport. Perioada de implementare a proiectului este de 14 luni.

În cartierul Ciucului va fi amenajat un parc, lângă Şcoala Generală „Gödri Ferenc”. Parcul va avea zone de promenadă, dar şi un loc de joacă pentru copii și mobilier urban. Perioada de implementare este de 16 luni.

De asemenea, atât în cartierul Ciucului, cât şi la Câmpul Frumos, vor fi realizate două terenuri de sport. Vor fi amenajate terenuri cu gazon artificial pentru minifotbal, badminton, baschet, volei, padbol, va fi amenajată o platformă pentru echipamente fitness, mese de tenis de masă, vor fi realizate trotuare, alei, platforme pietonale. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.

Tot din fonduri europene, în Câmpul Frumos va fi construită o grădiniță și o creșă cu un centru de îngrijire de zi pentru 60 de copii, cu curte și loc de joacă. Clădirea fostei grădinițe nr. 7 va fi demolată pe strada Orbán Balázs, iar în schimb va fi construită o nouă clădire cu 30 de locuri. Clădirea Grădiniței „Kőrösi Csoma Sándor” va fi renovată și extinsă, noua instituție fiind destinată unui număr peste 70 de copii.

La Liceul Tehnologic „Berde Áron” vor continua lucrările de sistematizare verticală, va fi amenajată curtea interioară și facilitățile sportive care vor deservi elevii liceului. Se va realiza o nouă pistă de alergare, teren de badminton, teren de baschet, teren de handbal, se va amenaja spațiu verde și se vor monta elemente de mobilier urban.

Construcția și renovarea instituțiilor de învățământ vor avea loc în următorii 1-2 ani.

(FOTO: Kocsis B. János / Primăria municipiului Sfântu Gheorghe)

Ovidiu Petrovai

Articole recente

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Tânăr de 26 de ani, prins cu 235 de km/h pe autostrada A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Poliţiştii au dat 25 de amenzi, în doar câteva ore, şoferilor care au încălcat regulile de circulaţie pe tronsonul A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

Mai multe articole de același fel

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

Au început lucrările de izolare exterioară a viitorului spital de pneumologie din Sfântu Gheorghe

Unitatea medicală, care se construieşte în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, va avea o capacitate de spitalizare de 34 de paturi, repartizate în saloane cu câte două locuri şi va cuprinde şi o policlinică şi un dispensar de specialitate.