Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate în mecanismul ERM-2, o cameră de aşteptare obligatorie înainte de adoptarea euro, decizie care deschide calea pentru prima extindere a zonei euro din ultimii cinci ani, a anunţat vineri Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

În urma acordului miniştrilor de Finanţe din zona euro şi al oficialilor BCE, cele două state est-europene vor intra şi în uniunea bancară, cele mai mari bănci ale acestora urmând să intre sub supravegherea BCE de la 1 octombrie, potrivit unui comunicat al băncii centrale.

Bulgaria şi Croaţia trebuie să petreacă cel puţin doi ani în ERM-2 înainte de a începe  pregătirile practice de adoptare a euro, un proces care durează de obicei încă un an. În aceste condiţii, aceste ţări vor intra în zona euro cel mai devreme în 2023.

Pe parcursul celor doi ani, Bulgaria şi Croaţia trebuie să promovese politici economice ”solide”, să îndeplinească criteriile de membre ale zonei euro şi să aibă curs valutar stabil.

În cadrul ERM-2, BCE a stabilit cursul monedei bulgăreşti, leva, la 1,95582 unităţi pentru un euro, iar pentru moneda croată, kuna, la 7,53450 unităţi pentru un euro.

Ultima ţară care a adoptat euro a fost Lituania, în 2015, iar restul statelor membre, care sunt obligate să adopte moneda unică, cu excepţia Danemarcei, nu par să facă vreun efort serios în acest sens.

Luna trecută, BCE a anunţat că niciuna dintre ţările din afara zonei euro nu îndeplineşte toate criteriile pentru acces, iar unele dintre ele par să se îndepărteze de regulile stabilite pentru adoptarea euro.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.