25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEPeste 4,5 milioane de lei, investiți de Consiliul Județean Maramureș în infrastructura...

Peste 4,5 milioane de lei, investiți de Consiliul Județean Maramureș în infrastructura medicală a județului

Publicat în

spot_img
spot_img

Pandemia de coronavirus a găsit spitalele din România total nepregătite în fața valului de îmbolnăviri care a urmat, iar Guvernul nu a făcut nicio investiție în sistemul medical, cel puțin nu în Maramureș, susține conducerea Consiliului Județean (CJ) Maramureș.

Din cauza faptului că unitățile medicale nu au fost dotate cu materiale sanitare, materiale de protecție și aparatură medicală, doar în primele șase luni ale acestui an, administrația județeană din Maramureș a investit peste 4,5 milioane de lei în infrastructura medicală și alte câteva milioane de lei în materiale sanitare și de protecție.

Șeful CJ Maramureș, Gabriel Zetea a declarat că cea mai mare sumă a fost acordată Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, reprezentând peste 2 milioane de lei, în timp ce Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a primit aproximativ 1,5 milioane de lei. Bani au fost virați, însă, și spre Spitalul Municipal Sighetu Marmației și Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus.

”Am avut un an greu, în care bugetul județului Maramureș pentru anul 2020 a fost redus de Guvernul PNL cu 30%, în timp ce bugetul Consiliului Județean a fost mai sărac cu 50% față de anul 2019. Cu toate acestea, când criza sanitară a lovit întreaga lume, întreaga țară și implicit și județul Maramureș, am decis, alături de colegii consilieri județeni, să retragem banii de la alte capitole bugetare și să îi virăm, cu celeritate, în infrastructura medicală. Prin toate măsurile luate și prin toate hotărârile adoptate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, am reușit, în aceste luni extrem de grele, să ținem pandemia sub control la nivelul Maramureșului. Sănătatea nu are preț, iar sănătatea maramureșenilor este cel mai important lucru de care am ținut cont în tot acest timp”, a declarat Gabriel Zetea.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea

Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare a beneficiat de 1.500.000 de lei pentru extinderea pe verticală a tronsonului sudic al clădirii și pentru reparații la șarpantă, dar și pentru schimbarea învelitorii la tronsonul nordic, Clădirea C. Suma de 405.000 de lei a fost acordată pentru achiziția aparatului Real Time PCR care a reprezentat subvenții de la bugetul de stat, în timp ce 165.000 de lei au fost virați pentru achiziția unui concentrator oxigen și a unui monitor funcții vitale. 56.000 de lei s-au acordat pentru achiziția de echipament medical reprezentând suma necesară pentru achiziția unui congelator vertical pentru stocare/ conservare plasmă și produse biologice. 45.000 de lei au fost investiți de Consiliul Județean în achiziția de echipamente medicale (aparat Real Time PCR), în timp ce 15.000 de lei au fost necesari pentru dotarea unității medicale cu un scaun pentru recoltare sânge și tratament cu acționare electrică.

La Spitalul Județean din Baia Mare s-a alocat suma de 1.031.000 de lei pentru achiziția de echipamente medicale, respectiv: masa de operație chirurgie cardiacă și toracică, ecocardiograf Doppler de înaltă performanță cu sondă transesofagiană, defibrilator intern cardiac cu padele, monitor funcții vitale hemodinamic invaziv, pat ATI si aspirator chirurgical. Totodată, 460.000 de lei s-au acordat pentru achiziția aparatului Real Time PCR.

Câte 450.000 de lei au primit Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus și Spitalul Municipal Sighetu Marmației în vederea achiziției de echipamente medicale pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemia de coronavirus, respectiv achiziția aparatului Real-Time PCR și a tuturor componentelor necesare pentru funcționarea acestuia în cele mai bune condiții.

Articole recente

Concerte de muzică clasică și o expoziție de instrumente muzicale, la Sound Craft Music&Art Festival de la Reghin

Asociaţia Artiştilor Lutieri din România a decis organizarea celei de-a doua ediţii a Sound...

Patru focare de COVID identificate în spitale din Timişoara şi Jimbolia

În spitalele din judeţul Timiș sunt 131 de bolnavi cu COVID-19 sau suspecţi

Tezaur unic în Europa, descoperit de arheologi în Bihor

Tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Noroc cu seceta! Autoritățile au văzut că podul peste Mureş de la Săvârşin este foarte degradat, după ce nivelul apei a scăzut

Autorităţile au descoperit degradări la podul peste râul Mureş de la Săvârşin, după ce nivelul apei a scăzut foarte mult în ultimele săptămâni, fiind impuse unele restricţii de tonaj pentru vehicule.

Mai multe articole de același fel