Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva expune online o altă piesă restaurată în laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii al instituției.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Este vorba despre o pafta din argint aurit, aparținând secolelor XVII-XVIII. Piesa este prezentată publicului de Mihaela Beceanu, expert restaurator metal, Secția de Restaurare, Conservare, Investigaţii.

„Piesa restaurată în Laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii prezentată, online astăzi, este o pafta confecţionată din argint aurit, datată ca aparţinând sec. XVII-XVIII, descoperită în perimetrul localităţii Nălaţi-Vad.

Piesa, clasată în categoria tezaur, confecţionată prin tehnica gravării, este alcătuită din două părţi fiecare cu o lungime de 154 mm, o lăţime de 53 mm şi greutăţi de 208, respectiv 251 g. Ornamentaţia celor două elemente constituente ale obiectului este identică şi este reprezentată de motive florale şi vegetale stilizate ale florilor şi frunzelor de Piciorul cocoşului.

Aurirea obiectului se păstrează în întregime dar produşii de coroziune caracteristici argintului acopereau în mod compact şi cu o grosime relativ mare partea interioară a piesei. Tot înainte de restaurare pe suprafaţa obiectului a fost identificată prezenţa punctiformă a sulfatului bazic de cupru.

Pentru a putea stopa alterarea piesei ce se producea în timp, liniar şi ireversibil, având ca principală cauză de degradare, coroziunea, se impunea intrarea sa într-un proces de restaurare. Astfel, în urma constatării efectelor degradării progresive a metalului suport al paftalei şi interpretând motivele acestei degradări, am putut acţiona pentru a stabiliza procesele de coroziune şi pentru a-i reda obiectului întreaga strălucire şi farmecul de odinioară”.

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva vă invită să vizitați acest exponat, virtual, pe pagina de Facebook și pe site-ul instituției.

Înainte de restaurare
După restaurare
Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania