Secția de Artă a Muzeului Județean din Satu Mare redă vieții artistice încă un spațiu expozițional, reinaugurat prin promovarea colecțiilor de patrimoniu, alcătuite din lucrările unor artiști sătmăreni renumiți.
Publicul este invitat să viziteze, începând de vineri, expoziția Clasici sătmăreni pe simeze, admirând talentul artiștilor plastici ce fac parte din celebra Școala de Pictură de la Baia Mare și cea de la Baia Sprie.
• Artistul emerit Mikola András (1884 – 1970), unul dintre corifeii Școlii de pictură băimărene, s-a născut și a copilărit în județul Satu Mare, la Peleșu Mare, impunându-se prin creația sa în conștiința artistică a orașului Satu Mare.
• Artistul careian Litteczky Endre (1886-1953), cel care a fost mentorul lui Mohy Sándor şi Pirk János, a lăsat moștenire o operă ce face parte dintr-un patrimoniu cultural ce depășește cadrul local, reprezentând, alături de Aurel Popp, portdrapelul artei plastice sătmărene.
• Artistul sătmărean Tóth Gyula (1891-1970), a studiat pictura la Baia Mare sub îndrumarea pictorilor Réti István și Ferenczy Károly, fiind unul din cei mai activi artiști sătmăreni, remarcându-se și prin picturile cu teme religioase, pe care le-a realizat în Catedrala romano – catolică din Satu Mare.
• Grafician autodidact, Litteczky Krausz Ilona (1900-1975), soția pictorului Litteczky Endre, a imortalizat prin desenele sale în creion, cărbune sau tuș, numeroase imagini, clădiri și peisaje, străduțe uitate sau dispărute, lucrări ce au dobândit o reală valoare documentară.