fbpx
-6.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CARAȘ-SEVERINUniversitatea Politehnica Timișoara, implicată în combaterea poluării la minele închise din Banatul...

Universitatea Politehnica Timișoara, implicată în combaterea poluării la minele închise din Banatul Montan

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) și Institutul de Minerit și Metalurgie Bor, din Serbia, derulează un proiect care vizează testarea de soluții verzi pentru remedierea solurilor poluate cu metale grele și arsen în zona exploatărilor miniere închise din Banatul Montan.

Închiderea minelor a dus la nevoia de ecologizare a terenurilor afectate de activitățile miniere, dar și la regândirea strategiilor economice din zonă.

85% din fondurile necesare derulării proiectului, intitulat „Formarea rețelei de sporire a măsurilor de protecție a mediului în domeniul poluării datorate activității miniere în zonele transfrontaliere” („Forming of network for enhancing environmental protection from pollutants of mining cross border areas”), acronim NETMIN, sunt susținute printr-un program de cooperare transfrontalieră România-Serbia.

“Decontaminarea solurilor poluate cu metale grele din cauza activităților miniere trebuie și poate fi abordată integrat, prin atragerea oamenilor de știință din mai multe domenii, alături de factorii de decizie din administrația publică și de locuitorii din zonele afectate. Universitatea Politehnica Timișoara și Institutul de Minerit și Metalurgie Bor au lansat un proiect de creare a unei rețelei de educație și cercetare, care să acționeze pentru sporirea măsurilor de protecția mediului și utilizare durabilă a resurselor naturale în zona transfrontalieră româno-sârbă. Atelierele de lucru din cadrul proiectului NETMIN prilejuiesc comunităților locale aflarea de noi oportunități privind dezvoltarea durabilă a teritoriului”, susțin reprezentanții UPT.

Un astfel de atelier de lucru va avea loc miercuri, 15 iulie, cu începere de la ora 10:00, în comuna Dognecea, județul Caraș-Severin, la întâlnirea cu experții din proiect fiind invitați reprezentanți ai autorităților publice locale, specialiști și locuitori ai zonei. Cu acest prilej vor fi transmise materiale informative privind proiectul și informații privind rețeaua de educație și cercetare, care acționează pentru sporirea măsurilor de protecția mediului și utilizare durabilă a resurselor naturale în zona transfrontalieră româno-sârbă unde s-au desfășurat sau sunt în desfășurare activități miniere. Institutul de Minerit și Metalurgie Bor desfășoară ateliere similare în Serbia.

Tot miercuri, cu începere de la ora 14:00, se va desfășura în comuna Slatina-Timiș, județul Caraș-Severin, un nou atelier de lucru într-o astfel de zonă, pentru a aduce laolaltă experți și reprezentanți ai comunității locale, care sprijine autoritățile locale să ia decizii informate pentru adoptarea unor măsuri de reducere a efectelor poluării datorate activităților miniere. Atelierul de lucru prilejuiește și atragerea de membri din comunitățile rurale în rețeaua inițiată de UPT și Institutul din Bor.

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Ligile studențești din UPT provoacă elevii de liceu la o vacanță inedită, activă, în cadrul a două tabere de vară

Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajută pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea o vacanță activă, inedită, plină de experiențe interesante.