FOTO | Obiceiuri tradiţionale maghiare din comuna Sâncraiu, reconstituite de specialiștii Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Mai multe obiceiuri tradiţionale ale etnicilor maghiari, practicate pe raza comunei Sâncraiu, judeţul Cluj, vor fi reconstituite în această perioadă, în cadrul unui proiect derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

„Proiectul se va concretiza, în primul rând, într-o arhivă foto-video a obiceiurilor din această zonă. Pe de altă parte, cercetarea va furniza datele necesare pentru promovarea obiceiurilor tradiționale în scop turistic şi, nu în ultimul rând, pentru sensibilizarea comunităţilor locale, în vederea păstrării lor, un deziderat important pentru menținerea specificului etnic maghiar în era globalizării”, a precizat coordonatorul proiectului, șeful Biroului de cercetare, arhivare, culegere cultură și artă tradiţională din cadrul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cercetător prof. Mircea Cîmpeanu.

Sâmbătă, 18 iulie, se va desfășura prima etapă a acestui proiect, când se vor filma în comunitate, la Muzeul satului, obiceiurile: șezătoarea femeilor, jocul tradițional, colindatul copiilor și al feciorilor. Totodată, vor fi înregistrate cântece tradiționale, interpretate de localnici și se va documenta modul de preparare a unor produse tradiționale, dar și a unor meșteșuguri, precum împletituri din nuiele şi pănuși de porumb.

Până la finalul acestui an vor fi realizate expoziții de fotografie, întâlniri de lucru cu autoritățile, oamenii de cultură și cu localnicii, iar filmele cu obiceiurile reconstituite vor fi lansate pe rețelele de socializare pentru promovarea acestor produse culturale în scop turistic.

(SURSA FOTO: Facebook / Traditii clujene)

Ioana Pop