Lucrările la canalizarea curții exterioare a Cetății Făgăraș, care se desfășoară sub supraveghere arheologică în cadrul proiectului de restaurare, au dus la o descoperire importantă pentru istoria monumentului istoric – un blazon de piatră care a aparținut principelui Gabriel Bethlen (1613-1629), a anunțat joi Muzeul Țării Făgărașului.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Blazonul are, central, în scut două păsări de baltă străpunse de o săgeată, iar de o parte și alta doi lei ce susțin o coroană. Pe marginea acestui blazon este reprezentat de jur împrejur un dragon. Dimensiunea piesei este 100 cmX70 cm.

Potrivit reprezentanților muzeului, în cetate se mai păstrează încă un blazon al principelui Bethlen din anul 1627, de mici dimensiuni, lucrat în stucatură, pe ușa de la loggia de la etajul I (dar mai simplificată – doar cele două păsări de baltă străpunse de săgeată). Totodată, inventarele generale ale cetății (1632, 1637, 1656 și 1676) amintesc în castel încăperi cu blazonul principelui, situate la etajul al II-lea, dar care, la acest moment, nu se mai păstrează.

“Am încercat să identificăm locul unde era sau trebuia pus acest blazonul de piatră descoperit recent. Inventarul cetății din 1632 (realizat la trei ani după moartea principelui) menționa că pe bastionul de sud-est (al Toboșarului) era depozitat blazonul de piatră al „răposatului nostru domn, în câteva bucăți pentru bastion”. Desigur, nu pentru cel pe care se găsea (deoarece a fost construit de Bathorești), ci, se pare, pentru cel de nord-est care are o inscripție cu numele provizorului cetății la acea dată – Rethi – și un an – 1625. Anul menționat nu înseamnă anul finalizării bastionului, ci nivelul la care s-a ajuns în acel an și este de presupus că, nefinalizându-se acest bastion, blazonul nu a mai fost pus. Acest al treilea bastion, singurul fără urechi, este ultimul construit de Gabriel Bethlen și este de presupus că aici dorea principele să pună blazonul. Amintim că în 1623, principele întocmește un plan de modernizare a fortificațiilor exterioare ale cetății Făgăraș, în 36 de puncte, care prevedea, printre altele și construirea a 3 bastioane (unul dintre acestea – cel de sud-est fusesese construit de către familia Bathory). Menționăm că amplele lucrări de modernizare ale cetății Făgăraș inițiate de principele Gabriel Bethlen determină înființarea, în cetate, a breslei tâmplarilor și pietrarilor în 1620. Fără îndoială că cetatea nu și-a spus toată istoria și că, poate, vom mai descoperi lucruri interesante”, spun specialiștii Muzeului Țării Făgărașului.

(SURSA FOTO: Facebook / Muzeul Țării Făgărașului)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania