fbpx
2.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEAu început lucrările de curățare a fațadelor restaurate din centrul istoric al...

Au început lucrările de curățare a fațadelor restaurate din centrul istoric al Oradiei. Palatul Stern strălucește din nou

Publicat în

spot_img
spot_img

Primăria Oradea, împreună cu Oradea Heritage (Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor), derulează acțiuni de curățare a fațadelor restaurate din centrul istoric.

Procesul de curățare presupune selectarea imobilelor în funcție de complexitatea fațadelor, a finisajelor și a decorațiunilor, care facilitează depunerea prafului și a pânzelor de păianjeni.

Potrivit Primăriei Oradea, lucrările sunt efectuate de o firmă specializată în curățări arhitecturale – lucrări profesionale speciale, având sediul în Timișoara, cu o experiență în domeniu din 2017. Lucrările sunt coordonate de consultantul tehnic ing. Susaru Sevastian din partea Baumit Romania.

Prima clădire curăţată este Palatul Stern, care a fost selectat pentru că are o tencuială specială și are toate finisajele realizate cu produse Baumit.

Lucrările se desfășoară în două etape: etapa I – 14-15 iulie și etapa II – 22-23 iulie.

În prima etapă are loc curățare cu aer și ceață de apă, prin spălarea faţadelor cu ajutorul aparatului cu presiune joasă, în vederea îndepărtării prafului și a pânzelor de păianjeni.

În a doua etapă, după uscarea fațadei se aplică soluția biocidă pentru prevenirea reapariției pânzelor de păianjeni.

Soluția este de proveniență Baumit, a fost testată pe fațade din Viena, București și Timișoara, care au fost finisate cu produse Baumit. Soluția biocidă este compatibilă și cu alte finisaje minerale și acrilice. Ea va fi aplicată și pe fațadele altor clădiri de patrimoniu. Opțional, pentru a proteja și conserva fațadele, specialiștii recomandă aplicarea suplimentarea a unei soluții de hidrofobare, în vederea preîntâmpinării depunerii prafului și deteriorarea suprafețelor prin faptul că apa nu poate intra în pori, formându-se aşa-numitul efect de „lotus”, explică reprezentanții municipalității.

În cazul fațadelor situate spre nord, care sunt afectate de muşchi sau licheni, după curățare este indicată aplicarea soluției de hidrofobare. Cu aceasta ocazie se va inspecta fațada pentru a se constata comportarea în timp a produsului de tencuială aplicat, pentru a se vedea unele microfisuri sau alte deteriorări la faţadă, care pot fi remediate.

Concomitent cu acest proces se derulează curățarea de praf a tuturor clădirilor reabilitate situate în centrul istoric și se vor propune spre curățare prin spălare și aplicarea soluției biocide şi alte imobile monument istoric, cu valoare arhitecturală.

(SURSA FOTO: Facebook / Oradea Heritage)

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel