9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEEXTERNE | Încă o mega-investiție atrasă de Ungaria

EXTERNE | Încă o mega-investiție atrasă de Ungaria

Publicat în

spot_img
spot_img

Guvernul Ungariei a anunțat că a încheiat un acord cu compania Airbus pentru înființarea unei societăți comerciale mixte care va avea drept scop construcția unei uzine pentru producţia componentelor de avioane. Fabrica va fi construită la Gyula şi va începe să funcţioneze la jumătatea anului 2022.

Compania mixtă va funcţiona sub denumirea Airbus Helicopters Hungary Kft. şi va produce componente de precizie pentru structura şi sistemele dinamice ale elicopterelor producătorului european de aeronave. Statul ungar va deține 30% din acțiunile noii companii.

Documentele legate de înfiinţarea companiei au fost semnate, vineri, de Bruno Even, directorul general al Airbus Helicopters, şi Miklós Kun, directorul executiv al Nemzeti Légiipari Projekt Kft. (Proiect al Aviaţiei Naţionale SRL).

Înainte de semnare, Gáspár Maróth, comisar guvernamental responsabil pentru dezvoltarea sistemului de apărare a Ungariei, a subliniat că va fi realizată nava amiral în ceea ce priveşte investiţiile în industria aeronautică din Ungaria, ceea ce va însemna şi lansarea dezvoltării industriale a judeţului Békés. Aceasta este prima investiţie în care statul ungar îşi asumă nu doar un rol de susţinător, ci va fi şi proprietar de acțiuni.

Politicianul a amintit că declaraţia de intenţie a fost semnată în 2018, iar acordul a fost încheiat cu ajutorul Agenţiei Naţionale de Investiţii.

Bruno Even, directorul general al Airbus Helicopters, a explicat că sunt mândri să participe la proiect, deoarece astfel poate fi relansată industria aviatică ungară. Fabrica, creată ca investiţie ecologică, va utiliza 25% din necesarul de energie dintr-o sursă sustenabilă şi va produce 2.000 de tipuri de componente cu valoare adăugată ridicată.

Roland Juhász, secretar de stat ungar pentru administrarea bunurilor publice, a declarat că această investiţie face parte din principalele etape ale Programului Zrínyi 2026, program pentru dezvoltarea forţelor de apărare, care, în acelaşi timp, îşi propune să crească şi capacitatea de inovare a Ungariei.

La Gyula vor fiangajate peste 200 de persoane cu înaltă calificare, iar producţia este preconizată să ajungă la capacitatea optimă în anul 2022.

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Grupul Partidului Popular European a aprobat primirea Partidului TISZA în rândurile sale

Partidul TISZA este condus de un fost aliat al lui Viktor Orbán și a obținut la alegerile europarlamentare din Ungaria un rezultat prin care, practic, a spulberat opoziția și promite să pună mari probleme Fidezs în viitor

Partidul Popular European, gata să primească în rândurile sale noul partid ungar de opoziţie Tisza, condus de Peter Magyar

Tisza a obţinut 7 din cele 21 de mandate de eurodeputat ce revin Ungariei, mai multe decât toate mandatele obţinute împreună de celelalte partide ungare de opoziţie, în timp ce Fidesz a obţinut 11 mandate, faţă de 13 în 2019.