Nu mai puțin de 110 containere cu deșeuri toxice conținând metale grele au fost descoperite recent în Malaezia, ele având ca țară de proveniență România. Se pare că deșeurile extrem de periculoase au intrat în țară ilegal și au fost abandonate luna trecută, a informat astăzi agenția de presă oficială Bernama, citată de Reuters.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Ministrul Mediului și Apelor, Tuan Ibrahim Tuan Man, a declarat că 1.864 de tone de praf de cuptor cu arc electric (FEAD) – un produs secundar al producției de oțel care conține metale grele precum zinc, cadmiu și plumb – au fost găsite abandonate în portul Tanjung Pelepas din sudul statului Johor, potrivit Bernama.

Se pare că deșeurile respective aveau ca destinație Indonezia, însă ele au fost descărcate și apoi abandonate în portul Tanjung Pelepas din Malaezia.

“Este cel mai mare transport de acest fel găsit vreodată în Malaezia”, a spus Tuan Ibrahim.

El a declarat că deșeurile respective sunt clasificate ca deșeuri toxice în conformitate cu Convenția de la Basel, însă în hârtiile care însoțesc transportul ele apar în mod fals ca fiind ”zinc concentrat”.

“Departamentul de Mediu, în calitate de autoritate a Convenției de la Basel (pentru Malaezia), nu a acordat și nu a primit notificări de la exportatorul de deșeuri pentru a tranzita Malaezia”, ​​a mai spus ministrul.

Malaezia a luat legătura cu autoritatea Convenției de la Basel din România pentru a asigura repatrierea containerelor și a angajat Interpolul pentru investigații suplimentare

Ambasada României la Kuala Lumpur nu a răspuns solicitărilor de a comenta situația respectivă.

În ultimii ani, Malaezia a devenit principala destinație mondială a deșeurilor de plastic, după ce China a interzis importurile de acest fel. Se pare însă că, mai nou, țara tinde să devină o destinație și pentru alte tipuri de deșeuri.

Foto: Cont oficial de Facebook al lui Tuan Ibrahim Tuan Man

Sursa: Reuters

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania