Consiliul Județean (CJ) Maramureș va acorda asistență Parohiei Ortodoxe Costeni pentru obținerea unei finanțări în vederea restaurarării Bisericii de lemn ”Sfântul Nicolae”

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Administrația județeană din Maramureș i-a informat la sfârșitul lunii mai anul acesta, printr-o adresă oficială, pe deținătorii de monumente istorice despre liniile de finanțare privind restaurarea patrimoniului cultural imobil. Parohia Ortodoxă Română Costeni a solicitat la sfârșitul lunii trecute sprijin și asistență de specialitate pentru pregătirea dosarului de înscriere la apelul de proiecte lansat de Institutul Național al Patrimoniului (INP). CJ Maramureș a venit în sprijinul Parohiei Ortodoxe Costeni și îi va acorda asistență prin personalul de specialitate din cadrul Direcției Arhitect Șef, atât în faza de depunere a cererii de finanțare cât și ulterior, în fazele de implementare și mediatizare. Parohia și-a exprimat dorința de a încheia un parteneriat cu administrația județeană în vederea dobândirii eligibilității cererii de finanțare depuse la Institutul Național al Patrimoniului, prin prezentarea experienței similare a partenerului. În acest sens, arhitectul-șef al Județului Maramureș, George Lazăr a propus semnarea unui acord de parteneriat între Consilul Județean și Parohia Ortodoxă Costeni pentru acordarea de consultanță și asistență tehnică de specialitate pentru restaurarea / consolidarea Bisericii de lemn ”Sfântul Nicolae” din Costeni – intervenții de urgență.

„În raportul înaintat de către arhitectul-șef s-a făcut și mențiunea că această biserică a fost devastată de furtuna din 17 septembrie 2017, fiind nevoie de intervenții de urgență în vederea salvgardării valorii patrimoniale a monumentului. Totodată, s-a făcut precizarea că acest acord de parteneriat nu angajează financiar Consiliul Județean Maramureș și că este o condiție esențială în vederea dobândirii eligibilității cererii de finanțare aferente proiectului de restaurare depus la Institutul Național al Patrimoniului. Direcția Arhitect-șef va acorda asistență pe Apelul de proiecte finanțate din Timbrul Monumentelor Istorice (sesiunea mai – iulie 2020) deschis de INP, dar și consultanță tehnică pe perioada execuției lucrărilor de restaurare/consolidare a bisericii de lemn din Costeni. Totodată, proiectul va fi promovat la nivelul Județului Maramureș”, a transmis Biroul de presă al CJ Maramureș.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania