Consiliul Județean (CJ) Maramureș a aprobat în ultima ședință una dintre cele mai mari investiții din istoria Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Este vorba despre 3 milioane de lei, care au fost alocați pentru înființarea Secției Anestezie și Terapie Intensivă la această unitate medicală. Potrivit administrației județene, secția destinată patologiei infecțioase va fi prevăzută cu un număr de șase paturi de terapie intensivă și va fi dotată cu toată aparatura de înaltă performanță necesară funcționării.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, ec. Ludovica Rusu, a explicat că datele privind pacienții depistați pozitiv cu noul coronavirus în cadrul unității medicale susțin nevoia urgentă a înființării unei astfel de secții. Asfel, din rândul pacienților care au fost confirmați pozitiv cu COVID-19 la Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, 23% au necesitat serviciile secției ATI.

Necesitatea înființării unei astfel de secții vine și în urma includerii spitalului în lista spitalelor de primă linie în lupta împotriva noului coronavirus. La momentul actual, în cadrul unității medicale se desfășoară internarea pacienților infectați cu noul coronavirus, însă cazurile severe, care necesită terapie intensivă, sunt trasferate la Spitalul Suport din Baia Mare sau, în cazul în care acesta nu mai poate prelua pacienți, la Spitalul Județean din Baia Mare. Prin înființarea acestei secții, Spitalul de Boli Infecțioase Baia Mare poate gestiona întreaga cazuistică a unui pacient depistat pozitiv cu COVID-19, iar asistența imediată pe care o poate oferi cazurilor severe poate face diferența dintre viață și moarte.

Președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, susține că această investiție reprezintă un efort al administrației județene, neexistând posibilitatea de a depune un proiect prin POIM pentru recuperarea acesteia. „Deși s-a anunțat la nivel național că se vor putea depune proiecte pe fonduri europene pentru recuperarea cheltuielilor generate de pandemie, în fapt lucrurile stau altfel. În cazul de față, fiind vorba despre înființarea unei noi secții și nu despre extinderea celor existente, nu sunt întrunite condițiile pentru accesarea de fonduri europene. Cu toate acestea, împreună cu Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare am depus o cerere de finanțare prin POIM pentru alte șase milioane de lei, pentru dotări suplimentare”, a declarat Gabriel Zetea.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania