Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a semnat luni primele zece contracte pentru finanțarea din fonduri europene a cheltuielilor spitalelor COVID-19. Contractele, în valoare totală de peste 205 de milioane lei, sunt finanțate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

Dintre proiectele semnate, opt sunt proiecte de investiții pentru unitățile sanitare publice și două, proiecte de investiții pentru direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului.

Printre beneficiarii finanțărilor se numără trei spitale și o direcție de asistență socială din Transilvania: Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea – 40,1 milioane lei (Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în municipiul Oradea și județul Bihor), Municipiul Carei – 2,3 milioane lei (Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în municipiul Carei), Municipiul Bistrița – 870.000 lei (Sprijin pentru persoanele vulnerabile) și Județul Cluj – 12,2 milioane lei (Dotarea Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca în contextul pandemiei COVID-19).

„La începutul crizei sanitare provocate de noul coronavirus ne-am propus să identificăm rapid fondurile disponibile și să le redirecționăm pentru măsuri socio-economice și sanitare cât mai rapid. Am semnat astăzi primele 10 contracte pentru finanțarea spitalelor din prima linie în lupta împotriva coronavirusului și vom continua să evaluăm rapid și celelalte proiecte depuse pentru ca fondurile europene să finanțeze cât mai repede unitățile sanitare”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Până în prezent, au fost depuse spre evaluare 51 cereri de finanțare cu o valoare de 164,2 milioane euro.

Alte 125 cereri de finanțare sunt în curs de completare în sistemul informatic MySMIS. Proiectele sunt evaluate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM), în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

Apelul de proiecte este deschis până la data de 30 septembrie anul acesta și este adresat următoarelor categorii de beneficiari: unități sanitare publice pentru  care  Ministerul  Sănătății  stabilește  necesitatea dotării; Ministerul Sănătății/ alte autorități publice centrale și autorități publice locale, sau unități aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, pentru achiziții necesare gestionării crizei de sănătate publică; Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania