fbpx
spot_img
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HUNEDOARARestaurare și conservare la Muzeul din Deva: colecția de ceramică fină de...

Restaurare și conservare la Muzeul din Deva: colecția de ceramică fină de Batiz

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva expune online o altă categorie de piese restaurate în laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii al instituției.

Este vorba despre colecție de ceramică fină de Batiz, restaurată de Daniela Gheară, expert restaurator ceramică, sticlă, porţelan, Secția de Restaurare, Conservare, Investigaţii a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

„Continuând seria „În spatele vitrinei”, aducem în atenţia publicului povestea altor obiecte născute din cioburi. Călătorim azi în sec. XIX, când pe teritoriul judeţului Hunedoara a prins contur încet, încet, proiectul înfiinţării unei manufacturi de obiecte din faianță fină, la Batiz. Condusă de familia D’Andre de-a lungul a 6 decenii, a devenit renumită prin calitatea și varietatea produselor fabricate. În dezvoltarea sa, manufactura a cunoscut trei perioade, corespunzătoare anilor 1805-1820, 1820-1835 şi 1835-1848. Pe lângă toată gama de articole de folosință casnică: farfurii, platouri, fructiere, castroane, căni, cești, zaharuri, recipiente pentru uz farmaceutic, se extinde activitatea și la fabricarea șamotei pentru cuptoarele de fier de la Hunedoara și a cahlelor pentru sobele de teracotă.

La 1822, presa vremii aprecia că „în Transilvania… cele mai căutate sunt vasele fine, de culoare gălbuie fabricate la Batiz”. În această perioadă a fost elaborată o variantă a tehnologiei vaselor de culoarea osului realizate prin turnare, glazurare şi decor pictat cu albastru de cobalt.

Cele două farfurii selecţionate sunt realizate din faianţă fină acoperită cu un smalţ alb-gălbui, lucios, omogen. De formă circulară, cu marginea ajurată „imitând țesătura de curmei” şi marcată de un decor fin, liniar cu albastru de cobalt. Central, pe o suprafață ocru-verzui, într-un medalion rombic este redat un cadru peisagistic compus din elemente vegetale și o clădire. Motivul decorativ specific acestei perioade, aşa numitul „buchet vienez” fiind realizat tot cu albastru de cobalt. Prezintă marca de atelier şi aparţin stilului neobaroc.

 Analizate în cadrul laboratorului de restaurare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane au fost supuse unui flux de restaurare-conservare individualizat redându-le astfel strălucirea de odinioară cu care au înfrumuseţat saloanele burgheziei europene. Plasare obiectelor în epoca lor istorică, în mentalitatea vremii şi în viaţa cotidiană prin expunerea în cadrul expoziţiei “Ceramica fină de Batiz din Patrimoniul Muzeului din Deva”, se valorifică prețioasa colecție de ceramică fină de Batiz, prin etalarea celor douăzeci și două de piese pe care Muzeul Civilizației Dacice și Romane le deține în patrimoniul său”, relatează Daniela Gheară.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită să vizitați aceste exponate, virtual, pe pagina de Facebook și pe site-ul instituției.

Ioana Pop

Articole recente

A fost dat în funcţiune noul terminal de pasageri al Aeroportului Internaţional Oradea

O investiţie de 40 de milioane de euro din fonduri europene

Restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj

Poliţia de Frontieră a transmis că, în zilele de duminică şi luni circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată pe teritoriul Ungariei ca urmare a faptului că sunt celebrate Rusaliile Catolice.

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Mai multe articole de același fel

Brandul turistic al Țării Hațegului, premiat cu bronz la competiția europeană de branding Transform Awards

Proiectul de branding turistic al Țării Hațegului și orașului Hațeg a câștigat trofeul de bronz la categoria “Cel mai bun brand de loc sau de țară”, în competiția Transform Awards 2024, singura competiție de branding din Europa.