21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăCORONAVIRUSProf. Dr. Astărăstoae: Sunt declaraţi decedaţi din cauza COVID-19 cei cu simptome,...

Prof. Dr. Astărăstoae: Sunt declaraţi decedaţi din cauza COVID-19 cei cu simptome, dar cu teste negative

Publicat în

spot_img
spot_img

Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, a avut acelaşi mesaj optimist, deloc alarmist, privind pandemia, pentru că a trecut prin mai multe pandemii şi ştie că frica scade inclusiv răspunsul imunitar al organismului, scrie Mediafax

În discuţia cu Marius Tucă, prof. dr. Vasile Astărăstoae s-a arătat siderat de noua Lege a carantinei şi izolării, spunând că este împotriva românilor şi lasă loc abuzurilor.

“Sunt câteva chestiuni care lasă la dispoziţia unuia cu o facultate, dar fără expertiză în domeniu, decizii importante. Se spune date ştiinţifice oficiale. Ce înseamnă date ştiinţifice oficiale? Adică acum oficialităţile validează sau invalidează? Ministrul sănătăţii nu este un specialist în orice domeniu. Riscul biologic înalt ce inseamna? Riscul este înalt dacă incidenţa infectărilor dintr-o ţară este mai mare decât în România. De când a ajuns România un standard? Sunt lucruri care au scăpat, au fost făcute la plesneală, o lege care e împotriva cetăţenilor lasă loc abuzurilor. Dacă legea ar fi într-o ţară normală, aş accepta-o. Dar să îmi spună că un cetaţean e la dispoziţia direcţiilor de sănătate publică, care sunt prelungirea Ministerului, mi se pare cel puţin riscant pentru multe persoane. Rămân uimit că totuşi lumea aplaudă aceste măsuri”, a declarant V. Astărăstoae

Referitor la pronosticul unor aşa-zişi specialişti, cum că la 1 septembrie vom ajunge la 1.000.000 de cazuri, medicul Astărăstoae susţine că acest lucru e imposibil, pentru că ar trebui făcute 200.000 de testări pe zi în următoarea lună şi o săptămână.

“Eu aştept apocalipsa de 1 milion de cazuri la 1 septembrie. Ca să fie aşa, trebuie să faci cel puţin 200.000 de teste pe zi. Mai avem 49 de zile până la 1 septembrie. E imposibil”, a spus Vasile Astărăstoae.

Legat de numărul celor decedaţi din cauza acestui virus, medicul V. Astărăstoae precizează că, în acest moment, nu ştim exact care este mortalitatea cauzată de SARS-COV-2, pentru că toţi cei care au fost testaţi pozitiv au fost înregistraţi ca fiind morţi de COVID-19.

“Chiar dacă ai două teste negative, dacă persoana a avut o anumită simptomatologie legată de COVID e declarată decedată de COVID. Înseamnă că toţi cei care au o infecţie respiratorie, că sunt testaţi pozitiv sau negativ, sunt declaraţi morţi de COVID. E o harababură, la restul morţilor se respectă regulile – la gripă de exemplu, se pune cauza morţii comorbiditatea, nu gripa”, a explicat doctorul Astărăstoae.

Sursa: Mediafax

Articole recente

Sibiu a fost, timp de două zile, capitala IT-ului românesc, cu ocazia Sibiu Innovation Days

Sibiu Innovation Days este un reper pe harta inovației din România, jucând un rol important în dezvoltarea rețelelor de colaborare între specialiști din industrie, administrație și comunitatea de cercetare academică.

Astra Film Festival 2022, teleportare în viitor cu filme imersive și proiecții Full DOM la Sibiu

Cea de-a XXIX -a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sibiu, Astra Film Festival, se va desfășura  anul acesta între 9 și 16 octombrie.

Primăria Timișoara pregăteşte cea mai mare investiţie realizată până acum în termoficarea centralizată din oraş

Consiliul Local a adoptat, vineri, proiectul prin care cofinanţarea din bugetul local destinată acestei achiziţii este estimată la 1 milion de lei.

JURIDICA | Noile reglementări privind transferul elevilor

Noile reglementări privind transferul elevilor

Mai multe articole de același fel