13.7 C
Cluj-Napoca

UDMR vrea funcția de președinte al mai multor consilii județene din Transilvania

Publicat:

Cu ocazia alegerilor locale din septembrie, UDMR lansează candidaţi la postul de preşedinte al consiliului judeţean în toate judeţele în care această funcţie aparţine și acum Uniunii, dar vor încerca să obţină funcția respectivă și în alte județe, scrie în numărul de marţi al cotidianului transilvănean Krónika.

Anna Horváth, vicepreşedintele executiv responsabil de administraţiile locale al UDMR, a explicat că, pe lângă judeţele cu populaţie maghiară numeroasă (Harghita, Covasna, Mureş, Satu Mare şi Bihor) UDMR va avea candidaţi şi în judeţele Sălaj şi Cluj, în
plus se mai negociază propunerea unei candidaturi şi în judeţul Braşov.

Candidaţii UDMR la un nou mandat sunt Sándor Tamás în judeţul Covasna, Ferenc Péter în Mureş, Csaba Pataki în Satu Mare. În judeţul Sălaj, Róbert István Szilágyi va încerca să-şi adjudece postul de preşedintele al CJ, iar în judeţul Cluj candidatul partidului va fi actualul vicepreşedinte, István Vákár. În judeţul Bihor, actualul preşedinte al consiliului judeţean Sándor Pásztor nu va mai candida pentru un nou mandat, iar delegaţii judeţeni au decis ca József Szabó, în prezent managerul judeţului, să candideze pentru postul de preşedinte.

În cursul săptămânii, UDMR va decide la nivel central cine va fi candidatul pentru preşedinţia CJ Harghita, după ce Consiliul de Coordonare din judeţul Harghita (CCH) – în care scaunele Ciuc şi Odorhei delegă câte 6 reprezentanţi, iar scaunul Gheorgheni 3 – nu a reuşit să aleagă la nivel local între candidatul Ciucului, Csaba Borboly, preşedintele CJ de 12 ani, şi challengerul său din Gheorgheni, Tihamér Barti, actualmente vicepreşedintele CJ.

Votul a fost câştigat de Borboly în proporţie de 8:5, însă, potrivit regulamentului CCH, candidatul comun la preşedinţia CJ trebuie să aibă susţinători din toate cele trei organizaţii teritoriale, însă reprezentanţii Gheorgheniului au invocat faptul că această zonă nu a avut niciodată un preşedinte al CJ în ultimii 30 de ani.

Candidatul pentru postul de preşedinte al CJ Harghita va fi propus de preşedinţia UDMR, decizia fiind supusă aprobării de către Consiliul Permanent al Uniunii (CPU), în a doua parte a săptămânii, a spus Anna Horváth.

Vicepreşedintele executiv responsabil de administraţiile locale al UDMR a reamintit că anul acesta preşedinţii consiliilor judeţene nu vor fi aleşi de consilierii judeţeni din rândul acestora, ei vor fi desemnaţi în mod direct prin votul electoratului. În opinia sa acest lucru reduce şansele UDMR, de exemplu în judeţul Bihor, îns chiar și așa “trebuie încercat”.

“Sarcina noastră este să obţinem în cursul campaniei un număr maxim de voturi pentru lista de consilieri propusă de UDMR, şi să facem totul pentru ca judeţul să fie condus mai departe de un preşedinte al CJ aparţinând UDMR” – citează Krónika din spusele demnitarului UDMR.

Cotidianul transilvănean anunţă de asemenea că şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) va desemna candidaţi în judeţul Bihor. Preşedintele partidului, István Csomortányi, a anunţat la conferinţa de presă de luni că Zsolt Szilágyi va candida la funcţia de preşedinte al CJ Bihor, Gyula Zatykó, consilierul primarului actual, va candida pentru postul de primar al Oradiei, iar pe lista comună de consilieri figurează şi candidaţii Partidului Civic Maghiar (PCM).

Campania electorală din România a început luni, partidele politice, organizaţiile minorităţilor naţionale şi independenţii care participă la alegerile locale din 27 septembrie au început colectarea semnăturilor de susţinere, necesare candidaturii lor.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img