fbpx
20.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEVENIMENTFestivalul ICon Arts Transilvania debutează sâmbătă prin două premiere artistice. Programul complet...

Festivalul ICon Arts Transilvania debutează sâmbătă prin două premiere artistice. Programul complet al evenimentului

Publicat în

spot_img
spot_img

După-amieze și seri în aer liber cu jazz, muzică de cameră, teatru, Șezătoare postmodernă cu tradiții și gastronomii locale – sunt doar câteva dintre cuvintele – cheie ale Festivalului ICon Arts Transilvania ce se va desfășura anul acesta în perioada 25 iulie – 10 august în spațiile de patrimoniu din Sudul Transilvaniei.

Unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România continuă și în anul 2020. Ediția cu numărul XVIII aduce un program cultural bogat unde vechiul și noul nu sunt în contrast, ci compun firesc o stare de a fi. Programul complet este disponibil pe www.iconarts.ro, iar intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervare la adresa reservations@iconarts.ro.

Make 2020 reveal the best in your art. Challenge accepted

Sloganul inițial al Festivalului a primit completarea „Challenge accepted” ținând cont de contextul social. Este provocarea de a continua o misiune culturală cu și mai multă responsabilitate. Identitatea vizuală a evenimentului alături de specificul spectacolelor au fost concepute pentru a transmite optimism, accentul fiind pus pe efectul transformator și terapeutic al actului artistic. La eveniment vor fi puse în aplicare toate măsurile în vigoare astfel încât publicul să se poată bucura de spectacole în siguranță.

Uvertura. Despre ce vorbim când cântăm despre iubire?

Debutul Festivalului ICon Arts va cuprinde două premiere artistice de anvergură care vor avea loc simultan în seara zilei de sâmbătă, 25 iulie. „Uvertura” este numele unui proiect repertorial unic în Europa conceput de ansamblul PlaCello, al cărui prim concert va avea loc la Mediaș, oferind întregului Festival o deschidere amplă specifică marilor lucrări de muzică clasică. Programul ansamblului fondat de Răzvan Suma va cuprinde uverturi îndrăgite de toată lumea compuse de Charpentier, Händel, Rossini, Mozart, Ceaikovski, Verdi, în aranjament special pentru cvartet de violoncele. Vor concerta Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Mircea Marian. Cel de-al doilea eveniment al proiectului „Uvertura” va avea loc a doua zi, duminică, de la ora 19:00, în ambientul distins al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, în grădina interioară, eveniment desfășurat în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Sibiu.

Anul acesta, la ICon Arts, publicul va avea prilejul să urmărească mai multe etape de dezvoltare ale unui spectacol care va modula în funcție de spațiu și timp, în funcție de receptarea fiecărei reprezentații. „Despre ce vorbim când cântăm despre iubire?” este întrebarea pentru care au plecat la drum în aflarea răspunsului șase muzicieni și actori coordonați de regizorul Adrian Sitaru. În urma rezidenței de la Râșnov, spectacolul va avea premiera pe scena Festivalului de Film și Istorii Râșnov sâmbătă, 25 iulie, de la ora 20:00 și apoi se va relua în cadrul Festivalului ICon Arts la Viscri și Biertan. Un spectacol cu Ana Turoș, Andrei Mărcuță și Alexandru Arcuș – saxofon, Iulian Ochescu – pian, José Almar – chitară, Laura Benedek – chitară bas. În roluri de mentori în dezvoltarea conceptului sunt actrița Ioana Flora și solista Luiza Zan.

Citadele ideale unde artele sunt în prim planul vieții de zi cu zi

ICon Arts va crea și anul acesta o experiență culturală irepetabilă pentru fiecare participant – fie că este artist care urmează masterclassurile de vară ICon Arts, fie mentor sau spectator. Frumusețea muzicii, care va reflecta nevoia de expresie, poate fără precedent, va putea fi percepută din numeroase perspective redate de concertele pentru vioară, violoncel, chitară, flaut, percuție, recitaluri de canto și operă, contrabas și, nu în ultimul rând, recitaluri de jazz. Mai mult, ca în fiecare an, rezidența compozitorilor ICon Arts va surprinde cu noi compoziții care vor avea aici premiera mondială.

Evenimentele Festivalului sunt grupate anul acesta sub două tematici principale: Revelație, Expresivitate. Sub prima tematică sunt evidențiate în program formule concertistice inedite, apariții promițătoare ale talentelor de mâine, spectacole de artă contemporană, precum și lucrări noi. Iar sub egida Expresivității publicul îi va redescoperi pe unii dintre cei mai talentați artiști români aclamați pe scenele internaționale ale muzicii clasice, programul fiind completat de sonorități cu accente aparte ale concertelor de jazz.

Șezătoarea postmodernă

La ICon Arts, tradițiile sunt reprezentate atât de repertoriul muzicii clasice, cât și de arhitectura locurilor și savoarea gastronomiilor locale. Conceptul care s-a bucurat de un succes nebănuit, încă de la prima sa ediție la Festivalul ICon Arts din 2017, revine și de această dată în mijlocul comunității, în grădinile conacelor, cetăților sau chiar pe tăpșanul din sat. Serile din cadrul Festivalului vor cuprinde și în acest an un program cultural pentru toate simțurile: tururi ghidate, prezentarea meșteșugurilor locale, oameni și locuri unde răzbat din nou tradițiile vechi, urmate de concerte, spectacole de teatru-performance și, la final, prezentări și degustări ale gastronomiilor locale.

Festivalul ICon Arts Transilvania este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și Exces Music.

Parteneri culturali: Programul „O.T.A.” al UCIMR, Institutul Cultural Român, Fundația Mihai Eminescu Trust, Filarmonica de Stat din Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Primăria Biertan, Experience Transylvania, Asociația Artiștilor Lutieri din România, Colinele Transilvaniei, Senator Wines, Complex Medieval Unglerus

Spectacolul „Despre ce vorbim când cântăm despre iubire?” este un eveniment organizat de UCIMR și co-finanțat de AFCN.

Parteneri media: Știrile Transilvaniei, EnjoyTV.ro, Radio România Cultural, Cronica Română, Zile și Nopți, Tribuna, Agenția de Carte, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, România Pozitivă, Profil Cultural.

Ioana Pop

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel

Începe Festivalulul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Festivalul Internaţional de Teatru (FITS), începe vineri cu două premiere mondiale, de la Tim Robbins şi Pippo Delbono, deschiderea instalaţiei video Not Once: Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre şi un concert Holograf în Piaţa Mare,

Târg de Sânziene cu meșteșugari locali la Râșnov

După succesul Târgului de Florii, 21 de meșteșugari iscusiți din Râșnov și Țara Bârsei vor fi prezenți în Piața Unirii din Râșnov la Târgul de Sânziene, sâmbătă 22 iunie în intervalul 10:00 - 20:00, cu produse diverse precum îmbrăcăminte, accesorii, piese de decor, bunătăți dulci și sărate.