Centrul Vechi al municipiului Baia Mare urmează să fie revitalizat în urma noului Plan Urbanistic al Zonei protejate “Centrul istoric”, a declarat vineri primarul Cătălin Cherecheş.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“Pentru prima dată, cetăţenii sau rezidenţii din zona cunoscută popular sub numele de Centru Vechi, având diverse activităţi în acest perimetru pot participa la configurarea spaţiului, sprijinind elaborarea documentaţiei tehnice. Orice fotografie sau informaţie cu valoare istorică pentru zonă va fi luată în considerare şi discutată de specialişti. Intenţia noastră e să avem singura zonă istorică a oraşului cât mai bine conservată, să poarte patina specifică unor timpuri vechi şi, în acelaşi timp, să rămână la fel de atractivă pentru localnici, dar şi pentru turiştii români şi străini”, a spus Cătălin Cherecheş.

Potrivit acestuia, noul Plan Urbanistic al Zonei protejate “Centrul istoric” va contribui la repunerea în valoarea a patrimoniului arhitectonic al oraşului.

“Baia Mare, fostă staţiune climaterică în urmă cu mult timp, apoi un oraş industrial care s-a dezvoltat ca urmare a mineritului şi metalurgiei şi, de mai mulţi ani, trece printr-o nouă reconfigurare, aceea de punere în valoare a patrimoniului arhitectonic urban, iar zona veche a oraşului e semnificativă”, a mai declarat Cătălin Cherecheş.

Municipalitatea a achiziţionat o parte din clădirile vechi de patrimoniu din zona istorică şi încearcă să le pună în valoare, în această situaţie aflându-se vechiul Complex Minerul – sală de spectacole, hotel, restaurant cu acoperiş de sticlă glisant, dar şi alte bunuri. Tot în centrul vechi al municipiului Baia Mare este situat Turnul Ştefan, vechea şcoală a minoriţilor, una dintre primele biserici romano-catolice, Casa Iancu de Hunedoara, Monetăria şi alte clădiri cu valoare de patrimoniu. (AGERPRES)

(FOTO: Facebook / Municipiul Baia Mare)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania