fbpx
20.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEPatru școli din Cluj-Napoca, modernizate și extinse din fonduri europene în valoare...

Patru școli din Cluj-Napoca, modernizate și extinse din fonduri europene în valoare de 100 de milioane de lei

Publicat în

spot_img
spot_img

Patru școli din municipiul Cluj-Napoca sunt în proces de reabilitare și extindere cu fonduri europene. Pe lângă lucrările de infrastructură, fiecare școală va fi beneficia de variate sisteme inteligente, cu surse regenerabile de energie, respectiv dotări IT, a anunțat municipalitatea.

În cazul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” (clasele V – VIII), proiectul presupune modernizarea corpului existent, construirea unui corp nou (P+3), extinderea și modernizarea sălii de sport. La finalizarea lucrărilor, școala va dispune de 33 de săli de clasă și 9 laboratoare. Valoarea totală a investiției este de 29.069.367 lei (6 mil. Euro). Durata de execuție este de 18 luni.

Alături de Liceul Teoretic „O. Ghibu” mai sunt cuprinse în proiectele europene de modernizare și extindere Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Seminarul Liceal Ortodox și Colegiul Tehnic „Ana Aslan”.

Proiectele pentru fiecare școală cuprind următoarele tipuri de intervenții: modernizarea instalațiilor sanitare și electrice, tâmplăriile existente vor fi înlocuite cu tâmplărie de aluminiu și geam termoizolant triplu cu fante higroreglabile pentru circulația controlată a aerului, iar clădirile vor fi prevăzute cu sistem automat de management al consumului, care permite monitorizarea și controlul interactiv în timp real al consumului utilităților;

De asemenea, vor fi folosite surse de energie regenerabilă – panouri fotovoltaice – pentru producere de energie electrică și panouri solare – pentru producere de apă caldă menajeră și corpuri de iluminat cu tehnologie LED.

Vor fi instalate sisteme de climatizare (încălzire, ventilare, răcire) pentru asigurarea aerului proaspăt în sălile de clasă și spațiile anexe (bibliotecă, săli profesorale, birouri) prin centrale de tratare a aerului;

Școlile vor fi echipate cu facilități pentru persoane cu dizabilități: rampe, grup sanitar pe fiecare nivel și ascensor cu cabina cu dimensiuni adecvate pentru scaun rulant și vor fi instalate echipamente și sisteme de protecție la incendiu conform ultimelor normative în vigoare.

Pentru creșterea accesului, calităţii şi atractivităţii procesului educațional, școlile vor fi dotate cu echipamente didactice și IT.

(FOTO: Facebook / Municipiul Cluj-Napoca)

Ioana Pop

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel