fbpx
20.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HUNEDOARAPiese reprezentative din colecțiile Muzeului din Deva. Clișee fotografice pe sticlă din...

Piese reprezentative din colecțiile Muzeului din Deva. Clișee fotografice pe sticlă din 1915

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul din Deva aduce în atenția publicului noi exponate, prezentate online, în cadrul rubricii “Piese reprezentative din colecțiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva”.

Este vorba despre clișee fotografice pe sticlă din 1915.

Descrierea acestor piese este oferită în rândurile de mai jos de dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific III, Secția de Istorie și Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

„În colecțiile de istorie modernă și contemporană ale Secției de Istorie și Artă ale Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva se află câteva zeci de clișee fotografice pe sticlă, unele dintre ele realizate în anul 1915, după cum indică notițele de pe casetele de carton în care s-au păstrat și care le-au protejat.

Respectivele clișee nu au atras atenția din punct de vedere științific până acum deoarece prezintă personaje și scene comune, din lumea tradițională a satului românesc de la începutul secolului XX, nefiind identificate, la prima vedere, personalități care să atragă atenția cercetătorilor și, implicit, a opiniei publice. Dar se încadrează în domeniul etnografiei și al istoriei culturii.

Din păcate, datorită trecerii timpului și relocării acestor clișee fotografice extrem de sensibile deoarece sunt realizate pe sticlă, unele dintre ele s-au deteriorat aproape iremediabil. Este posibil ca și setările pentru realizarea lor să nu fi fost întotdeauna în conformitate cu normele fotografiei de la acea vreme (1915), astfel că unele sunt, la ora actuală, fie prea „arse” (prea luminoase), fie prea întunecate. Pe de altă parte, prelucrarea repetată unui clișeu fotografic, fie el pe sticlă sau pe celuloid, conduce la o degradare a imaginii, mai ales dacă sunt fotografiate grupuri, mai precis participanți la evenimente din cadrul comunității (nunți, botezuri, înmormântări etc.), fiecare dorind ulterior să aibă „un chip” pe hârtie.

Cele mai bine păstrate clișee, din punctul de vedere al imaginii și din cel al redării unor aspecte precum fizionomia, îmbrăcămintea, ambientul natural sau decorul de studio, sunt cele care au imortalizat un număr redus de personaje. Majoritatea sunt locuitori de la sate, iar în urma unui studiu atent al vestimentației se poate identifica zona etno-folclorică în care au fost realizate respectivele cadre.

Dat fiind faptul că această cercetare, cel puțin din partea noastră, este la început, nu cunoaștem momentan fotograful care le-a realizat. Pe viitor însă, sperăm să îl putem identifica, dar și să putem oferi detalii despre locațiile, personajele sau evenimentele care au fost imortalizate pe aceste remarcabile clișee pe sticlă”, relatează dr. Daniel I. Iancu.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită să vizionați exponatele, în mediul online, pe pagina de Facebook și pe site-ul instituției.

(FOTO: MCDR Deva)

Ioana Pop

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel

Urs brun filmat la bălăceală în Parcul Naţional Retezat

Un urs brun a fost surprins la o scăldătoare de o cameră de supraveghere amplasată de rangeri în Parcul Naţional Retezat, specialiştii afirmând că prezenţa animalului sălbatic de mari dimensiuni în zonă este dovada că habitatele acestuia sunt într-o stare bună de conservare,