La Budapesta a avut loc, vineri seară, un protest organizat de partidul maghiar Momentum, din cauza situaţiei formate la portalul maghiar index.hu, unde aproximativ două treimi din redacţie a demisionat după ce preşedintele consiliul director le-a respins cererea de a-l repune în funcţie pe redactorul-şef Szabolcs Dull. Demiterea acestuia a fost iniţiată, miercuri, de către László Bodolai, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fundaţiei pentru Dezvoltare Maghiară, în calitate de reprezentant juridic al angajatorului Index. Vineri, portalul a emis un comunicat prin care a anunţat că pleacă toată conducerea redacţiei, împreună cu majoritatea angajaţilor.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Concedierea lui Szabolcs Dull a alimentat îngrijorarea, în rândul jurnaliştilor unguri, că guvernul naţionalist al lui Viktor Orban îşi intensifică ceea ce ei numesc atacul la adresa libertăţii presei. Laszlo Bodolai, şeful fundaţiei care deţine site-ul, a spus că Dull nu a putut controla tensiunile interne care au crescut în ultima perioadă pe fondul încercărilor de influenţare a politicii editoriale, iar asta ar fi dus la derută şi la o scădere a veniturilor din publicitate. El a adăugat că independenţa politică a Index.hu nu este în pericol.

Pe de altă parte, Dull crede că a fost înlăturat din funcţie din cauza editorialelor pe care le-a scris legat de încercările de influenţare şi din cauza avertismentului pe care l-a făcut cu privire la indicatorul de independenţă a Index, publicat începând cu 2018.

Manifestanții care au protestat vineri, au pornit de la redacţia portalului de ştiri şi s-au îndreptat către Castelul Buda, protestând împotriva demiterii redactorului-şef al portalului dar și pentru apărarea libertăţii presei. În apelul pe care l-au lansat, organizatorii au anunţat că îi aşteaptă la protest pe cei care sprijină presa liberă şi o ţară liberă.

Jurnaliştii de a Index au arătat că “are sens să ai coloană vertebrală în Ungaria”, a spus András Fekete-Győr, preşedintele Mişcării Momentum, în faţa protestatarilor adunaţi la clădirea Oficiului Guvernamental al Prim-Ministrului şi în piaţa în care se află oficiul preşedintelui maghiar.

”Jurnaliştii aceştia au trebuit să se ridice în picioare, pentru că la o sută de metri de aici “există un om mic, laş, care nu se poate uita în oglindă”, a spus politicianul de opoziţie. “Ne-am săturat de politicienii laşi, de propagandişti, de cavaleri ai “Sistemului Cooperării Naţionale”, a mai adăugat acesta.

Eu vreau să construiesc o Ungarie a oamenilor curajoşi, unde să existe şanse de dezvoltare, unde există presă liberă, o mass-media publică independentă echilibrată, o Academie de Ştiinţe independentă, unde există CEU şi există Index, a declarat preşedintele Momentum.

“Aici nu vorbim doar de o presă independentă, ci despre întreaga noastră viaţă. Şi asta pentru că presa liberă este cea care oferă un fundament, un cadru, o direcţie, nişte indicatori cu ajutorul cărora să interpretăm ceea ce se întâmplă în lume, ceea ce se întâmplă în Ungaria, ceea ce se întâmplă cu noi, cu vecinii noştri, cu profesorii noştri, cu asistenţii noştri medicali, cu toată lumea care trăieşte şi lucrează în această ţară”, a spus Anna Orosz, vicepreşedintele Mişcării Momentum. ”Când presa independentă este distrusă, aceste ferestre către adevăr sunt închise şi sunt înlocuite cu propriile lor minciuni”, a mai spus ea.

”Această mişcare nu poate fi ultima, trebuie să continuăm!”, a punctat deputatul independent Ákos Hadházy, prezent la protest. Politicianul a mai spus că nu există vreun sistem împotriva căruia să nu se poată lua măsuri în mod eficient, însă cu cât dictatura este mai mare, cu atât mai mare nevoie este şi de o rezistenţă puternică.

La protest au luat cuvântul şi publicistul Balázs Gulyás, designerul şi creatorul de modă Zoltán Herczeg, dar și Tamás
Szekeres, care a fost redactorul-şef al mai multor cotidiane naţionale.

Sursa: MTI

Foto: MTI / Zsolt Szigetváry

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania