fbpx
20.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂActriţa Maria Ploae, Premiul de Excelenţă la TIFF 2020

Actriţa Maria Ploae, Premiul de Excelenţă la TIFF 2020

Publicat în

spot_img
spot_img

Cu o carieră impresionantă, care se întinde pe mai bine de patru decenii, actriţa Maria Ploae va fi celebrată la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. La gala de închidere din 8 august, organizată pentru prima dată în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, actriţa va fi distinsă cu Premiul de Excelenţă TIFF.

O prezenţă magnetică pe marele ecran şi un talent veritabil al scenei româneşti, Maria Ploae a jucat în peste 40 de lungmetraje şi a strălucit în roluri memorabile alături de nume mari ale cinematografiei române. Actriţa s-a născut în 1951 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1975. A obţinut primul rol încă din facultate, fiind remarcată de Sergiu Nicolaescu, care a distribuit-o în filmul Un comisar acuză (1974). În acelaşi an a apărut în Fraţii Jderi, iar publicul urma să fie cucerit de farmecul ei în Toamna bobocilor (1975). Cei care au copilărit în anii ’80 au îndrăgit-o în Dumbrava minunată (1980), iar sălile de cinema s-au umplut la Promisiuni (1985), filmul Elisabetei Bostan pentru care Maria Ploae a câştigat Premiul de interpretare la Costineşti. Cinefilii i-au urmărit ascensiunea în filme de Mircea Veroiu, precum Dincolo de pod (1976) sau Mânia (1977), şi în cele regizate de Nicolae Mărgineanu, începând cu rolul Veronicăi Micle în pelicula Un bulgăre de humă (1989). Cel care avea să-i devină partener de viaţă i-a oferit roluri şi în Ştefan Luchian (1981), Undeva în Est (1991), Faimosul Paparazzo (1999), Binecuvântată fii, închisoare (2002), Logodnicii din America (2007) şi Cardinalul (2019), acesta din urmă inclus în selecţia Zilelor Filmului Românesc la TIFF.

În 2002, a fost decorată cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”. Anul acesta, Maria Ploae intră în galeria marilor actori români distinşi cu Premiul de excelenţă TIFF, oferit de Mercedes Benz. Vineri, 7 august, actriţa va fi prezentă la proiecţia filmului Cardinalul (UBB, 21.30), alături de regizorul Nicolae Mărgineanu, dar şi la cea a scurtmetrajului Contraindicaţii, de Lucia Chicoş, inclus în secţiunea Cinefondation a Festivalului de la Cannes şi proiectat de la 23.45, la Coşbuc.

Regizori, actori, producători şi distribuitori de film români se află printre invitaţii unei ediţii TIFF cu un număr record de producţii locale – aproape 40. Juriul Competiţiei Oficiale din acest an va fi format din Ada Solomon (producătoare de film), Adina Pintilie (regizoare), Philip O’Ceallaigh (scriitor), Csaba Szekely (dramaturg) şi Hathazi Andras (actor). Ca o excepţie, anul acesta, Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) va fi acordat, de la distanţă, unui lungmetraj din secţiunea Zilele Filmului Românesc (şi nu din secţiunea tematică), iar juraţii sunt criticii Jean-Max Mejean (Franţa), Marina Kostova (Macedonia) şi Jennifer Zylka (Germania).

Printre invitaţii ediţiei se numără şi Marc Collin, co-fondatorul celebrei trupe Nouvelle Vague şi regizorul lui Le choc du futur, proiectat la Bonţida, Chiara Malta, regizoarea filmului Simple Women, co-produs şi filmat în România, cineastul polonez Bartosz Kruhlik (Supernova), actorul spaniol Vito Sanz (La virgen de agosto). La Cluj vor sosi şi Cristi Puiu, Anca Puiu, Alexander Nanau, Vlad Ivanov, protagonist în Discipolul/ Servants, adus în premieră în România după selecţia de la Berlinale, Teodor Corban, cu roluri principale în Urma şi Cărturan, Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Ioana Flora, Emilian Oprea, Marius Manole, Istvan Teglas, Elvira Deatcu, Adrian Titieni, Mihai Călin, Marina Voica, Ştefan Iancu, alături de personalităţi din media precum Cătălin Tolontan, Amalia Enache, Cătălin Ştefănescu sau Pavel Bartoş.

Numărul locurilor este limitat la toate evenimentele TIFF, pentru a se respecta restricţiile impuse de autorităţi. Măsurile de siguranţă vor fi obligatorii pentru public, invitaţi şi echipă.

Program: https://tiff.ro/programTIFF2020

Bilete: tiff.eventbook.ro

Locaţiile TIFF: https://tiff.ro/locatii/tiff

*** Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.

*** Ne puteţi urmări pe:
tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând şi oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

Adrian Meitner

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel