Cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” va avea loc la Sibiu, în perioada 29 iulie – 3 august, și include spectacole folclorice, atelierele de dans, un eveniment tradițional cu specific culinar și proiecțiile aniversare, toate urmând să aibă loc în aer liber.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Festivalul va debuta miercuri, 29 iulie, la ora 20, cu un eveniment tradițional cu specific culinar sibian, în spațiul exterior al Restaurantului Cămara Boierului – Hilton Sibiu. Bucătăria românească va fi reprezentată prin preparate precum: gustarea boierului, tocăniță de vițel cu mămăliguță și salată de ardei copt, plăcintă cu mere, țuică, vișinată și vin de Cricova. Atmosfera va fi întregită de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și soliștii Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Nelu Albu și Adrian Neamțu. Accesul publicului se realizează contra cost, în urma unei rezervări la 0733/490845, 0269/505600, între orele 8.00-16.00. Locurile sunt limitate.

Cele mai așteptate momente ale festivalului, spectacolele folclorice din Piața Mare, vor avea loc în zilele de 31 iulie, 1 și 2 august și sunt prezentate de Iuliana Tudor. Acestea vor fi precedate de trei proiecții aniversare ale filmului „Cântecele Munților – 45 de ediții”.

Vineri, 31 iulie, publicul este invitat la un spectacol special intitulat „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare”, prezentat de Junii Sibiului.

Sâmbătă, 1 august, și duminică, 2 august, ritmurile românești se împletesc cu cele specifice altor popoare. Pe scena din centrul orașului vor urca ansamblurile: „Jepun Bali” – folclor indonezian, „Kazacioc” – folclor ucrainean, „Baladele Deltei”– folclor turcesc, „Banatul”- folclor sârbesc, „Mureșul”- secția maghiară, cu folclor maghiar, „Plaiurile Pojorâtei”, Taraful „Obcina” – folclor românesc, „Cindrelul-Junii Sibiului” și „Ceata Junilor” – cu folclor românesc și momente muzical-coregrafice din patrimoniul cultural universal.

Festivalul se va încheia cu un recital extraordinar dedicat folclorului aromânesc susținut de Cornelia Rednic și Formația „Pindu”. Accesul publicului la spectacolele din Piața Mare este limitat și se realizează în baza invitațiilor distribuite gratuit și care se ridică nominal de la Sala Transilvania, în perioada 27-29 iulie, în intervalul orar 16-19.

O altă locație de desfășurare a evenimentului este Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Aici vor avea loc șase ateliere de dans popular, un spectacol folcloric cu Ansamblul de Jocuri „Kazacioc”, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Pojorâtei”, Călin Brăteanu și Taraful „Obcina” și un eveniment special ce îmbină savoarea vinului de Cricova cu savoarea tradiției Junilor Sibiului. Accesul publicului la atelierele de dans se realizează în baza unei programări telefonice la numărul 0745/588003, în limita a 20 persoane/atelier.

Festivalul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu și cofinanțat de Primăria Sibiu, prin Agenda Culturală 2020.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania