Asociația Pro Infrastructură (API), cel mai important ONG din România care monitorizează marile proiecte de infrastructură, a prezentat stadiul lucrărilor la varianta de ocolire a municipiului Satu Mare și problemele care riscă să ducă la întârzierea proiectului.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit API, pe centura Satu Mare avansul este vizibil față de ultimul update făcut de asociație în iunie anul trecut, stadiul fizic apropiindu-se de 60%.

Vedeți filmarea aeriană mai jos.

Centura Satu Mare are aproximativ 20 de kilometri lungime, contractul a fost încheiat în 2015, având o valoare de peste 300 de milioane de lei, dar lucrările au început abia în 2018.

„Cele mai relevante schimbări față de vizita noastră din 2019 le regăsim la podul peste Someș care se apropie cu pași rapizi de finalizare, dar și la celelalte structuri peste arterele rutiere sau feroviare intersectate. O veste bună este faptul că Antreprenorul italian Itinera a reușit să identifice surse consistente de material pentru umpluturi, avansând considerabil și aici. Pe aproape jumătate din proiect a fost așternut și primul strat de asfalt. În schimb, ce credeți că este neschimbat pe șantier față de anul trecut? Exact, utilitățile nerelocate. Deși atrăgeam atenția CNAIR asupra acestui aspect în 2019, aceeași stâlpi de curent sau conducte de gaz ce blocau continuarea lucrărilor anul trecut le blochează și astăzi. Finalizarea sectorului sudic dintre DN19A și DN19 depinde exclusiv de relocarea unor stâlpi de curent, iar finalizarea unor structuri pe sectorul nordic este de asemenea mult întârziată de relocări similare”, susține API.

Filmare aeriană din iunie 2019

Reprezentanții asociației solicită Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să se implice mult mai profesionist decât până acum în soluționarea acestor blocaje birocratice care riscă să împingă finalizarea proiectului după anul 2021. API mai solicită CNAIR recepționarea parțială până la finalul acestui an a celui mai avansat sector al proiectului dintre DN19 și DN19A ce conține și pasajul peste râul Someș.

(SURSĂ FOTO / VIDEO: Asociația Pro Infrastructură)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania