Primăria municipiului Braşov vrea să transforme fosta platformă industrială Rulmentul de la marginea oraşului într-o zonă verde şi de agrement, în acest sens urmând să aplice pentru o finanţare europeană în valoare de peste două milioane de lei, necesară întocmirii documentaţiei tehnice a proiectului.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit unui comunicat de presă, municipalitatea va aplica în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020, Obiectivul Prioritar 2 – O Europă mai verde, cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific “Îmbunătăţirea protecţiei naturii şi a biodiversităţii, a infrastructurii verzi în special în mediul urban şi reducerea poluării”, valoarea estimată a acestei finanţări fiind de 434.350 euro (peste 2 milioane de lei).

La baza proiectului stă unul dintre cele trei scenarii propuse de către experţii Băncii Mondiale, în cadrul Acordului de Servicii de Asistenţă Tehnică rambursabilă privind Programul de Dezvoltare Urbană Braşov, prin care s-ar menţine 8% dintre clădirile existente, cu valoare arhitecturală, iar pe 17,5 hectare ar urma să se amenajeze spaţii verzi.

Proiectul include amenajarea unui parc de distracţii, a unui sat pentru activităţi sportive, studio de filme, un muzeu tehnic, şcoală, grădiniţă şi un centru expoziţional.

“Specialiştii Băncii Mondiale, cu care noi colaborăm, ne-au prezentat mai multe scenarii şi cred că aceasta este ce mai bună soluţie, nu doar pentru braşovenii care locuiesc în zona nouă a cartierului Tractorul, ci şi pentru ceilalţi, care vor să se relaxeze într-un parc care dispune de toate facilităţile de agrement. Acest proiect este inclus pe lista de proiecte transmisă la ADR Centru, proiecte pe care intenţionăm să le implementăm cu finanţare de la Uniunea Europeană, începând cu 2021. (…) Cred că acest proiect de regenerare urbană va contribui semnificativ la creşterea calităţii vieţii în oraşul nostru şi la un mediu mai curat”, a declarat primarul George Scripcaru, conform sursei citate.

El a menţionat că, în paralel cu acest proiect, va continua cel de amenajare a unui parc de agrement în locul fostelor platforme de deşeuri din zonă, iar odată cu finalizarea acestor lucrări, “zona de est a oraşului devine una dintre cele mai verzi ale Braşovului”.

Pentru a putea fi depus proiectul spre finanţare, Consiliul Local trebuie să-l aprobe, un proiect de hotărâre în acest urmând să se regăsească pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a forului local, din 31 iulie.

Foto: arhivă

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania