Primăria Oradea a ales câștigătorul concursului internațional de amenajare a Pieței Independenței.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit viceprimarului Mircea Mălan, proiectul declarat câștigător de juriul internațional este cel semnat de echipa: Dragoș-Ștefan Dragnea, Andra Jurgiu, Oana Vasile. Colaborator arhitectură: Mihaela Butoi.

Viceprimarul a prezentat pe pagina sa de Facebook descrierea pe care a făcut-o proiectului echipa câștigătoare.

,,Am conceput acest proiect in primul rand ca un loc special in cadrul orasului, loc ce face legatura intre malul raului Crisul Repede si piata centrala cu Pasajul Vulturul Negru, iar in al doilea rand ca un contrapunct al pietei Unirii in ceea ce priveste felul in care se dezvolta programul de piata publica. Daca Piata Unirii functioneaza la nivelul orasului ca o sala de bal care gazduieste evenimentele mari si sarbatorile consacrate, si este punctual zero pentru turisti, ne dorim ca Piata Independentei sa fie un spatiu de desfasurare a vietii cotidiene a comunitatii locale, cu o dinamica alerta si un mare grad de implicare civica.

Constientizarea necesitatii unui astfel de spatiu ne-a fost inspirata de investigatia antropologica si sociala realizata recent cu scopul de a defini un brand de oras. Din acest document am retinut in mod special disponibilitatea oradenilor de a trai o stare de transformare permanenta generata de dinamica proiectelor primariei din ultimii ani, si deschiderea spre a fi parte activa a acestei transformari.

In acest sens spatiul trebuie sa fie in primul rand unul capabil sa gazduiasca scenarii de folosinta foarte diverse si care se schimba int-un ritm alert. De aceea am propus o serie structurata ortogonal de stalpi care pot sa ­e suportul pentru foarte multe tipuri de structuri si instalatii, si care, de asemenea, sa asigure iluminatul pietei si prize de current astfel incat orice tip de instalare in aceasta piata, de la a lucra la un laptop pana la a organiza un targ, sa se poata face cat mai usor. Am considerat ca un astfel de loc care este conceput nu doar ca un spatiu public de recreere, ci mai mult, ca un spatiu public activ pe care comunitatea sa si-l aproprieze in diverse moduri, are nevoie, pe langa o buna organizare spatiala si infrastuctura de utilitati (cum este curentul, apa/cismele sau iluminatul) si de un program dedicat de gestionare a pietei.

Elementul central, care inglobeaza inspre strada intrarea in parcarea subterana si functiunile adiacente, este alcatui din spatiile interioare ale pavilionului, un Info Point si un centru de gestionare a pietei, si un plan inclinat populat de stalpi. Pentru managementul acestui spatiu ne imaginam un program curatorial, care sa propuna instalatii diverse, care sa se schimba in ritm alert si astfel acest loc sa functioneze ca o galerie publica pentru instalatii “site – specific” . Al doilea element important este Pavilionul comunitatii. Acesta este destinat evenimentelor comunitatii la scara mica, cum sunt micile targuri, work-shopuri, activitati de grup, etc. Prin acest spatiu dorim sa fie incurajat spiritul anteprenorial in ceea ce priveste consolidarea comunitatii si a coeziunii sociale.

Pavilionul verde este o mica oaza de umbra asezata pe zona dinspre Piata Unirii si care adaposteste im mijlocul ei statuia lui Mihai Eminescu. Pentru a pune in evidenta frumoasa arhitectura a singogii propunem degajarea spatiului din jurul ei si crearea unei suprafete minerale pentru evenimente de dimensiuni medii si mari. Tot in spiritul incurajarii utilizarilor diverse si neconventionale a sppatiului public sunt gandite si bancutele care populeaza buza pietei spre rau, si care sunt dimensionate astfel incat sa poata fi utilizate ca banci, ca platforme, ca tarabe sau ca locuri de picnic.

Datorita felului in care am conceput spatial si functional piata Unirii in propunerea noastra, existenta unui centru de gestionare a pietei, in piata, cu rol de incurajare si intermediere a procesului de aproprieere a spatiului de catre comunitate, este foarte important in proiectul nostru”.

(FOTO: Facebook / Mircea Mălan)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania