Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău invită publicul la expoziția foto-documentară ,,Fețele pandemiei”, deschisă de joi până duminică, pe Platoul Central din fața Clădirii Prefecturii Sălaj.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Din 4 august, expoziția se va muta la Galeria de Artă ,,Ioan Sima”, unde va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii august.

Potrivit reprezentanților muzeului, expoziția se dorește a fi o primă formă de documentare în timp real a perioadei pe care o parcurgem și în care suntem confruntați cu una dintre cele mai mari provocări epidemiologice (dar nu numai) ale ultimelor decenii. „Demersul nostru a pornit de la convingerea că misiunea muzeelor de a cerceta și documenta socialul nu trebuie cantonată exclusiv într-o orientare paseistă, abordând exclusiv teme și fenomene ale trecutului mai mult sau mai puțin îndepărtat. E absolut necesar ca muzeele să fie racordate la problemele și provocările prezentului în așa fel încât eforturile lor de documentare și constituire a colecțiilor și bazelor de date să devină, peste timp, surse ce vor putea ilustra o istorie ”trăită” a unor perioade, experiențe, crize sau situații limită. Ideea expoziției s-a născut pornind de la ”descoperirea” în social media a unui ciclu de fotografii denumit ”șantier în pandemie” și realizate de Ionuț Teoderașcu, un tânăr masterand la Londra, a cărui perioadă de izolare (după reîntoarcerea forțată de împrejurări) s-a transformat într-un proiect spontan de documentare a acelui sector ce nu și-a putut suspenda sau muta activitatea la domiciliu. Am considerat că acest ciclu de fotografii, realizate zilnic, are potențialul de a deveni, în timp, o  excelentă sursă de documentare și, ca atare, am preluat și extins ideea lui Ionuț, prin colaborări și cu alți fotografi, ceea ce ne-a permis să surprindem mai multe ”fețe” ale vieții în pandemie”, au explicat organizatorii expoziției.

Fotografiile sunt realizate de Ionuț Teoderașcu, Vlad Petri, Eli Driu și Nicu Cherciu.

(FOTO: Facebook / Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania