23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂ”Fețele pandemiei”, expoziție foto-documentară organizată de Muzeul Județean din Zalău

”Fețele pandemiei”, expoziție foto-documentară organizată de Muzeul Județean din Zalău

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău invită publicul la expoziția foto-documentară ,,Fețele pandemiei”, deschisă de joi până duminică, pe Platoul Central din fața Clădirii Prefecturii Sălaj.

Din 4 august, expoziția se va muta la Galeria de Artă ,,Ioan Sima”, unde va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii august.

Potrivit reprezentanților muzeului, expoziția se dorește a fi o primă formă de documentare în timp real a perioadei pe care o parcurgem și în care suntem confruntați cu una dintre cele mai mari provocări epidemiologice (dar nu numai) ale ultimelor decenii. „Demersul nostru a pornit de la convingerea că misiunea muzeelor de a cerceta și documenta socialul nu trebuie cantonată exclusiv într-o orientare paseistă, abordând exclusiv teme și fenomene ale trecutului mai mult sau mai puțin îndepărtat. E absolut necesar ca muzeele să fie racordate la problemele și provocările prezentului în așa fel încât eforturile lor de documentare și constituire a colecțiilor și bazelor de date să devină, peste timp, surse ce vor putea ilustra o istorie ”trăită” a unor perioade, experiențe, crize sau situații limită. Ideea expoziției s-a născut pornind de la ”descoperirea” în social media a unui ciclu de fotografii denumit ”șantier în pandemie” și realizate de Ionuț Teoderașcu, un tânăr masterand la Londra, a cărui perioadă de izolare (după reîntoarcerea forțată de împrejurări) s-a transformat într-un proiect spontan de documentare a acelui sector ce nu și-a putut suspenda sau muta activitatea la domiciliu. Am considerat că acest ciclu de fotografii, realizate zilnic, are potențialul de a deveni, în timp, o  excelentă sursă de documentare și, ca atare, am preluat și extins ideea lui Ionuț, prin colaborări și cu alți fotografi, ceea ce ne-a permis să surprindem mai multe ”fețe” ale vieții în pandemie”, au explicat organizatorii expoziției.

Fotografiile sunt realizate de Ionuț Teoderașcu, Vlad Petri, Eli Driu și Nicu Cherciu.

(FOTO: Facebook / Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău)

Articole recente

Sibiu a fost, timp de două zile, capitala IT-ului românesc, cu ocazia Sibiu Innovation Days

Sibiu Innovation Days este un reper pe harta inovației din România, jucând un rol important în dezvoltarea rețelelor de colaborare între specialiști din industrie, administrație și comunitatea de cercetare academică.

Astra Film Festival 2022, teleportare în viitor cu filme imersive și proiecții Full DOM la Sibiu

Cea de-a XXIX -a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sibiu, Astra Film Festival, se va desfășura  anul acesta între 9 și 16 octombrie.

Primăria Timișoara pregăteşte cea mai mare investiţie realizată până acum în termoficarea centralizată din oraş

Consiliul Local a adoptat, vineri, proiectul prin care cofinanţarea din bugetul local destinată acestei achiziţii este estimată la 1 milion de lei.

JURIDICA | Noile reglementări privind transferul elevilor

Noile reglementări privind transferul elevilor

Mai multe articole de același fel

Spectacolul „Tati e trăsnit” a Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia, selectat pentru ediția a XXXII-a a Festivalului Național de Teatru

Teatrul de Păpuși „Prichindel” a fost selecționat să susțină spectacolul „Tati e trăsnit”, regia Claudia Machedon, la ediția cu numărul 32 a Festivalului Național de Teatru, festival care reunește cele mai bune spectacole realizate pe scenele din România în stagiunea 2021 – 2022.