4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂ”Fețele pandemiei”, expoziție foto-documentară organizată de Muzeul Județean din Zalău

”Fețele pandemiei”, expoziție foto-documentară organizată de Muzeul Județean din Zalău

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău invită publicul la expoziția foto-documentară ,,Fețele pandemiei”, deschisă de joi până duminică, pe Platoul Central din fața Clădirii Prefecturii Sălaj.

Din 4 august, expoziția se va muta la Galeria de Artă ,,Ioan Sima”, unde va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii august.

Potrivit reprezentanților muzeului, expoziția se dorește a fi o primă formă de documentare în timp real a perioadei pe care o parcurgem și în care suntem confruntați cu una dintre cele mai mari provocări epidemiologice (dar nu numai) ale ultimelor decenii. „Demersul nostru a pornit de la convingerea că misiunea muzeelor de a cerceta și documenta socialul nu trebuie cantonată exclusiv într-o orientare paseistă, abordând exclusiv teme și fenomene ale trecutului mai mult sau mai puțin îndepărtat. E absolut necesar ca muzeele să fie racordate la problemele și provocările prezentului în așa fel încât eforturile lor de documentare și constituire a colecțiilor și bazelor de date să devină, peste timp, surse ce vor putea ilustra o istorie ”trăită” a unor perioade, experiențe, crize sau situații limită. Ideea expoziției s-a născut pornind de la ”descoperirea” în social media a unui ciclu de fotografii denumit ”șantier în pandemie” și realizate de Ionuț Teoderașcu, un tânăr masterand la Londra, a cărui perioadă de izolare (după reîntoarcerea forțată de împrejurări) s-a transformat într-un proiect spontan de documentare a acelui sector ce nu și-a putut suspenda sau muta activitatea la domiciliu. Am considerat că acest ciclu de fotografii, realizate zilnic, are potențialul de a deveni, în timp, o  excelentă sursă de documentare și, ca atare, am preluat și extins ideea lui Ionuț, prin colaborări și cu alți fotografi, ceea ce ne-a permis să surprindem mai multe ”fețe” ale vieții în pandemie”, au explicat organizatorii expoziției.

Fotografiile sunt realizate de Ionuț Teoderașcu, Vlad Petri, Eli Driu și Nicu Cherciu.

(FOTO: Facebook / Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău)

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel