Trei anchete sunt în derulare cu privire la decesul gravidei decedate care avea COVID-19, datele preliminare de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad arătând că avea unele comorbidităţi care au favorizat agravarea bolii, între care diabet şi obezitate.

Şeful DSP Arad, Horea Timiş, a declarat, vineri, că o anchetă internă a fost începută de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), una este făcută de responsabilii DSP, iar alta este făcută de DSP Timiş.

“În această dimineaţă (vineri – n.r.) au fost audiate 15 cadre medicale. S-au cerut documente medicale, dar, din datele preliminare, putem confirma că pacienta gravidă avea unele comorbidităţi, între care diabet zaharat cu dependenţă de insulină şi obezitate”, a spus Timiş.

Şefa Secţiei ATI II a SCJU, Teodora Olariu, de unde fusese transferată gravida la Timişoara, a precizat că, din punctul său de vedere, pacienta a fost tratată corespunzător.

“A fost transferată la noi de la Secţia Chirurgie II, având următoarele diagnostice: infecţie cu SARS-CoV-2, insuficienţă respiratorie, sarcină în săptămâna 28, diabet zaharat, hipertensiune arterială, obezitate gradul II. A ajuns la noi la Terapie Intensivă pentru că la Spitalul Matern nu există terapie intensivă pentru COVID-19. La internare, bolnava a fost ventilată pe mască de oxigen, iar în cursul nopţii de 29 spre 30 iulie, bolnava a fost destul de recalcitrantă, a refuzat masca şi a dat-o jos, spunând că nu mai vrea să rămână internată. S-a deplasat singură la toaletă, a revenit, personalul i-a pus din nou masca noninvazivă. La ora 8,00 a fost reevaluată de medic, iar la 9,30 i-a scăzut din nou saturaţia de oxigen. Am decis să o transferăm la un spital de grad superior pentru că era un caz problemă, o gravidă cu probleme. Bolnava a stat doar pe oxigen în salvare, a făcut stop cardio-respirator pe drum când era deja în Timiş. Când a plecat de aici, saturaţia de oxigen era între 90 şi 92, ea s-a desaturat pe salvare (SMURD – n.r.)”, a precizat Olariu.

Întrebată de ce nu a fost intubată dacă a fost un caz grav, Teodora Olariu a spus că “bolnava se deplasa singură”.

“Un bolnav cu care poţi să comunici, care se deplasează singur, nu consider că trebuie intubat, trebuie ventilat”, a adăugat medicul-şef de la ATI II.

DSP va sesiza şi Colegiul Medicilor cu privire la acest caz.

O femeie gravidă din Arad, bolnavă de COVID-19, a decedat joi după-amiază după ce a intrat în stop cardio-respirator în timpul transferului de la spital din Arad la Timişoara.

Şeful DSP Arad declarase, joi, că femeia avea 39 de ani şi era gravidă în 28 de săptămâni. Ea fusese internată în secţia ATI din cadrul fostului spital municipal din Arad, care aparţine acum de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţ.. După ce starea de sănătate s-a agravat, pe fondul infecţiei cu noul coronavirus, medicii au decis să o transfere la Timişoara.

“În drum spre Spitalul Judeţean Timişoara, pacienta a intrat în stop cardio-respirator. A fost resuscitată, intubată şi resuscitată din nou la Unitatea de Primiri Urgenţe din Timişoara, unde a decedat”, a declarat Horea Timiş. (AGERPRES)

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.