Mini-parcul Transilvania/Mini Erdély Park, situat în intravilanul municipiului Odorheiu Secuiesc, la Băile Seiche/Szejkefürdő, va fi deschis începând de mâine de la ora 10. Pe o suprafaţă de aproximativ un hectar, vor putea fi admirate 40 de clădiri şi complexe din Transilvania de Nord, organizatorii anunțând însă că se lucrează intens şi la partea cu miniaturile monumentelor din Transilvania de Sud.

Szabolcs Fazakas, preşedintele Asociaţiei Culturale “Visus”, cunoscut datorită proiectului “Legendele Ţinutului Secuiesc” (Székelyföldi Legendárium), a declarat agenţiei ungare de presă MTI că vor putea fi admirate clădiri precum: Castelul Bran, Castelul Kálnoky din Micloşoara, Castelul Lázár din Lăzarea, Castelul Kemény din Brâncoveneşti, bisericile fortificate din Dârjiu şi din Saschiz, dar va fi expusă, printre altele, şi o machetă a centrului Clujului din perioada în care zidurile oraşului erau încă intacte.

A Legendárium rajzfilmek cserfes, de megfontolt Rikája Albert Orsolya hangján szólal meg. 🎙 Orsitól nem áll távol a tündérvilág, a videóból az is kiderül, hogy miért! 👇

Publicată de Legendarium pe Marţi, 14 iulie 2020

Clădirile nu au fost reduse toate la aceeaşi scară, a mai declarat Szabolcs Fazakas. S-au străduit ca miniaturile să ofere o imagine plăcută vizitatorilor care se plimbă pe aleile parcului. Există machete care au o suprafaţă de 1,5-2 metri pătraţi, altele au o înălţime de 1,5 metri. De asemenea, şi-au propus să redea puţin şi din împrejurimile clădirilor. Cetăţile construite pe înălţimi au fost amplasate în zone stâncoase ale parcului. În acelaşi timp, organizatorii au dorit să ofere vizitatorilor şi o imagine asupra curţilor interioare ale mini-clădirilor.

Szabolcs Fazakas a mai declarat că suprafaţa de un hectar, aflată în apropierea mormântului lui Orbán Balázs (autorul volumului Descrierea Ţinutului Secuiesc), a fost închiriată pentru 24 de ani de la administraţia oraşului Odorheiu Secuiesc. Acesta a mai adăugat că intenţionează să amplaseze pe alee şi o linie îngustă de cale ferată, astfel că, în curând, monumentele din Transilvania vor putea fi admirate și dintr-un trenuleţ.

Szabolcs Fazakas a mai amintit că proiectul “Legendele Ţinutului Secuiesc” a început cu realizarea unei hărţi, pe care aşezările erau ilustrate cu eroii legendelor asociate acestora. Ulterior, a fost editat şi un volum cu legendele, în care au fost culese şi ilustrate 156 de legende secuieşti. Încurajaţi de succesul cărţii, au început să facă şi jocuri de societate, cărţi de colorat, cărţi de joc, puzzle-uri şi desene animate cu aceste legende. În prezent se lucrează la extinderea proiectului pentru toate regiunile Bazinului Carpatic. În curând urmează să fie lansat volumul cu legendele din Ucraina Subcarpatică.

Sursa: MTI

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.