fbpx
20.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITAFOTO | Transilvania în miniatură. Mâine se deschide Mini Erdély Park în...

FOTO | Transilvania în miniatură. Mâine se deschide Mini Erdély Park în apropiere de Odorheiu Secuiesc

Publicat în

spot_img
spot_img

Mini-parcul Transilvania/Mini Erdély Park, situat în intravilanul municipiului Odorheiu Secuiesc, la Băile Seiche/Szejkefürdő, va fi deschis începând de mâine de la ora 10. Pe o suprafaţă de aproximativ un hectar, vor putea fi admirate 40 de clădiri şi complexe din Transilvania de Nord, organizatorii anunțând însă că se lucrează intens şi la partea cu miniaturile monumentelor din Transilvania de Sud.

Szabolcs Fazakas, preşedintele Asociaţiei Culturale “Visus”, cunoscut datorită proiectului “Legendele Ţinutului Secuiesc” (Székelyföldi Legendárium), a declarat agenţiei ungare de presă MTI că vor putea fi admirate clădiri precum: Castelul Bran, Castelul Kálnoky din Micloşoara, Castelul Lázár din Lăzarea, Castelul Kemény din Brâncoveneşti, bisericile fortificate din Dârjiu şi din Saschiz, dar va fi expusă, printre altele, şi o machetă a centrului Clujului din perioada în care zidurile oraşului erau încă intacte.

https://www.facebook.com/legendarium.ro/videos/3008131059240868/

Clădirile nu au fost reduse toate la aceeaşi scară, a mai declarat Szabolcs Fazakas. S-au străduit ca miniaturile să ofere o imagine plăcută vizitatorilor care se plimbă pe aleile parcului. Există machete care au o suprafaţă de 1,5-2 metri pătraţi, altele au o înălţime de 1,5 metri. De asemenea, şi-au propus să redea puţin şi din împrejurimile clădirilor. Cetăţile construite pe înălţimi au fost amplasate în zone stâncoase ale parcului. În acelaşi timp, organizatorii au dorit să ofere vizitatorilor şi o imagine asupra curţilor interioare ale mini-clădirilor.

Szabolcs Fazakas a mai declarat că suprafaţa de un hectar, aflată în apropierea mormântului lui Orbán Balázs (autorul volumului Descrierea Ţinutului Secuiesc), a fost închiriată pentru 24 de ani de la administraţia oraşului Odorheiu Secuiesc. Acesta a mai adăugat că intenţionează să amplaseze pe alee şi o linie îngustă de cale ferată, astfel că, în curând, monumentele din Transilvania vor putea fi admirate și dintr-un trenuleţ.

Szabolcs Fazakas a mai amintit că proiectul “Legendele Ţinutului Secuiesc” a început cu realizarea unei hărţi, pe care aşezările erau ilustrate cu eroii legendelor asociate acestora. Ulterior, a fost editat şi un volum cu legendele, în care au fost culese şi ilustrate 156 de legende secuieşti. Încurajaţi de succesul cărţii, au început să facă şi jocuri de societate, cărţi de colorat, cărţi de joc, puzzle-uri şi desene animate cu aceste legende. În prezent se lucrează la extinderea proiectului pentru toate regiunile Bazinului Carpatic. În curând urmează să fie lansat volumul cu legendele din Ucraina Subcarpatică.

Sursa: MTI

Adrian Meitner

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel