fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ARADMasca de protecție, obligatorie și în județul Arad, în piețe, târguri, stații...

Masca de protecție, obligatorie și în județul Arad, în piețe, târguri, stații CFR și de transport public și autogări

Publicat în

spot_img
spot_img

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a adoptat vineri o hotărâre care prevede mai multe măsuri la nivelul județului pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19.

Începând de sâmbătă, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele începând cu vârsta de 5 ani, în piețele agroalimentare, permanente sau temporare, închise sau deschise, precum și în spațiile de tipul târgurilor de animale sau de produse tradiționale, bâlciuri, oboare, piețe/târguri săptămânale etc., în incinta aeroportului, stațiilor CFR, autogărilor, pe peroane și în stațiile mijloacelor de transport în comun situate pe teritoriul administrativ al județului Arad, pe toată perioada stării de alertă.

Tot din 1 august este obligatorie purtarea măștii de protecție la toate evenimentele, de orice natură, unde există aglomerări de persoane, desfășurate atât în interior, cât și în exterior, pe toată perioada stării de alertă.

De asemenea, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către toți angajații agenților economici la intrarea și la ieșirea din schimburi, pe toată perioada stării de alertă.

Începând din 3 august se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele începând cu vârsta de 5 ani, în zonele aglomerate, pe toată perioada stării de alertă.

Comitetele locale pentru situații de urgență vor stabili prin hotărâri proprii, adoptate până la data de 3 septembrie, zonele intens circulate, de pe raza fiecărei unități administrativ-teritoriale, unde va fi instituită obligativitatea purtării măștii de protecție.

Zonele intens circulate vor fi semnalizate corespunzător și aduse la cunoștiința populației prin orice mijloace de informare, prin grija autorităților publice locale.

Comitetele locale pentru situații de urgență vor dispune suspendarea activității în piețe, târguri de animale, bâlciuri, oboare, piețe/târguri săptămânale etc., ori de câte ori situația epidemilologică de la nivelul unității administrativ-teritoriale o va impune.

În localitățile declarate focare active de către DSP Arad, comitetele locale pentru situații de urgență pot dispune suspendarea oricăror evenimente cultural-religioase pe perioade de câte 14 zile.

Autoritățile publice locale îi vor atenționa, în termen de 3 zile, pe toți organizatorii de evenimente, cu privire la obligativitatea respectării tuturor actelor normative cu privire la prevenirea transmiterii virusului SARS-CoV-2, inclusiv în legătură cu numărul maxim de participanți (20 de persoane în spații închise și 50 de persoane în spații deschise).

Administratorii piețelor agro-alimentare precum și operatorii economici, care au ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul, vor proceda la monitorizarea permanentă în incinta comerciale a respectării de către vânzători și cumpărători a măsurilor de prevenție (purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise și deschise, asigurarea distanței fizice între persoane, curățarea periodică a suprafețelor de contact mânere, mese, balustrade etc. cu soluție dezinfectantă, limitarea numărului de persoane în unele spații publice închise etc.).

Operatorii economici și companiile cu mai mulți angajați, în special cei care își desfășoară activitatea în zone industriale, au obligația (pe lângă asigurarea triajului epidemiologic și a verificării respectării purtării măștii de protecție de către proprii angajați în timpul programului de lucru și la ieșirea din schimb/tură) să verifice dacă măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 sunt respectate și de către operatorii economici, cu care au relații contractuale, care asigură transportul angajaților în și dinspre locul de muncă.

În situația în care se constată că operatorii economici care asigură transportul angajaților nu respectă măsurile de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2, revine obligația angajatorului de a sesiza organele abilitate și de a lua toate măsurile ce se impun.

Ioana Pop

Articole recente

CJ Maramureș a alocat un milion de lei, fonduri nerambursabile, pentru domeniul culturii

Fondul de un milion de lei a fost aprobat de consilierii judeţeni pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor în domeniul culturii

Șoareci morţi, praf, mucegai și gândaci de bucătărie, găsiți de comisarii de la Protecţia Consumatorului în cantina unui colegiu din Timişoara

Cantina Colegiului Tehnic ”Henri Coandă” din Timişoara a fost închisă de inspectorii de la Protecţia Consumatorului

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Mai multe articole de același fel