fbpx
20.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂSpectacol folcloric, ateliere de dansuri tradiționale și olărit, Târgul comunităților rurale. Evenimentele...

Spectacol folcloric, ateliere de dansuri tradiționale și olărit, Târgul comunităților rurale. Evenimentele din acest weekend, la Muzeul ASTRA din Sibiu

Publicat în

spot_img
spot_img

Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele munţilor” aduce în acest weekend, la Muzeul ASTRA din Sibiu, un spectacol folcloric special și ateliere de dansuri tradiționale din Bucovina și Dobrogea.

Echipa muzeului a pregătit pentru public și ateliere interactive de olărit, vizitatorii având ocazia să învețe cum să facă vase ca în neolotic de la artiști în arta ceramică.

Un alt eveniment găzduit de Muzeul ASTRA din Sibiu în acest weekend este Târgul comunităților rurale ediția a 21-a, Țara Oltului, comunitatea din Săcădate.

Toate evenimente sunt organizate în conformitate cu normele sanitare anti-COVID-19 impuse de autorități. Pentru mai multă siguranță, vizitatorii sunt rugați să poarte măști și să respecte distanțarea fizică.

Detalii despre evenimentele Muzeului ASTRA

1.,,CÂNTECELE MUNŢILOR răsună în spațiul de poveste al Muzeului ASTRA” 

Organizatori: Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului

Partener/ gazdă: Muzeul ASTRA

PROGRAM

SÂMBĂTĂ, 1 AUGUST 2020

11:00 – Spectacol folcloric, la Târgul de țară, cu: Ansamblul de Jocuri „Kazacioc”, Călin Brăteanu și Taraful „Obcina”, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Pojorâtei”

12:30 – Atelier de dansuri tradiționale din Bucovina, la Gospodărie-atelier de olari, Marginea, judeţul Suceava

DUMINICĂ, 2 AUGUST 2020

11:00 – Atelier de dansuri tradiționale dobrogene, la Gospodărie de pescari cu moară de vânt, Mahmudia, judeţul Tulcea

Accesul la atelierele de dans se face pe bază de programare telefonică, la numărul 0745/ 588003, în limita a 20 persoane, iar accesul la spectacolele de la Târgul de țară se face în limita a 200 de persoane.

Festivalul „Cântecele Munților” este organizat cu avizul DSP Sibiu, cu respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.

 2. Ateliere interactive de olărit

Olărește în stil neolitic alături de familia Mitroi!

Ceramiştii Nicoleta şi Ion Mitroi din Teleorman realizează ceramică de inspiraţie neolitică, modelată la mână, fără ajutorul roţii olarului, respectând tehnici de lucru arhaice.

Atelierul meșteșugăresc de olărit neolitic este amenajat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, curtea gospodăriei de olar din Săcel (jud. Maramureş). Tot aici soții Mitroi expun obiectele pe care le fac împreună sau cu vizitatorii interesați să învețe olăritul.

Programul atelierului este între orele 10 și 17, vineri, sâmbătă, duminică.

Atelierul interactiv meșteșugăresc se desfășoară în conformitate cu normele sanitare anti-COVID-19 impuse de Institutul Național de Sănătate Publică. Recomandăm distanțarea fizică și purtarea măștilor.

Tot în sectorul de olărit din Muzeul ASTRA îl regăsim și pe Marcel Tănasie, un olar neaoș, care zâmbește mereu pe sub mască, iși zice „Pacală”. Asta pentru că pe langă tainele olăritului meșterul nostru are și darul povestirilor cu tâlc Marcel a sosit la invitația noastră tocmai din satul Șișești, județul Mehedinți, pentru a impărtăși vizitatorilor Muzeului tainele prelucrarii tradiționale a lutului. Nu a venit singur, ci cu fiul său Andrei, urmașul său la roata de olar. Cei doi au amenajat un atelier atelier interactive de olărit și decorat ceramic, care se desfășoară cu maxim 10 participanți, cu respectarea normelor în vigoare privind prevenirea răspândirii virusului Covid-19. Programul atelierelor atelierelor de olărit și decorat ceramică: 10.30 – 11:30, 12:00 – 13:00, 14:30 – 15:30, 16:00 – 17:00, vineri, sâmbătă, duminică. Info la 0751166529.

De asemenea, în acest weekend meșterul Marcel Tănăsie construiește din materiale tradiționale un cuptor de ars oale. Construcția și pregătirea cuptorului are loc în curtea Gospodăriei de olar din localitatea Găleșoaia, județul Gorj – casa veche. Cuptorul va fi pus în funcțiune sâmbătă, 01.08.2020, ora 11. Atelierul de amenajare a cuptorului face parte din programul ,,ANIMĂ ASTRA”.

3. Târgul comunităților rurale ediția a XXI-a, Țara Oltului, comunitatea din Săcădate

Sâmbătă, 1 august 2020

Orele 10-16

Muzeul în aer liber, Târgul de țară

Prima ediție din anul 2020 a Târgului comunităților rurale este dedicată comunității din Săcădate, din zona etnografică Țara Oltului. Alături de membrii Asociației Vatra Satului Săcădate, sătenii au pregătit un program generos prin intermediul căruia vizitatorii Muzeului vor avea șansa să îi cunoască mai bine. Aceștia vor pune în scenă două obiceiuri legate de calendarul agrar sau de viața socială a satului tradițional: obiceiul buzduganului legat de seceriș și șezătoarea în cadrul căreia, femei și fete, ne vor arăta priceperea lor la lucrul de mână dar și în a striga și a cânta cu dor sau cu dojană în glas. Pentru vizitatorii mai tineri, vom organiza un atelier de creație prin care vom cunoaște mai bine modelele de stucatură ce încă înfrumusețează casele de secol XIX și început de secol XX din Săcădate. Bineînțeles, tinerii nu vor sta deoparte, ci ne vor încânta cu un program de dansuri și cântece aparținând atât românilor cât și maghiarilor din localitate.

Din fericire, la Târgul de țară tradiția se și gustă, astfel că gospodinele din sat ne vor învăța rânduiala unor mâncăruri gustoase, ca la o casă de om gospodar. Preparatele pe care le vor pregăti vor fi: zamă acră cu tarcăn și ardei iute, tocăniță de vițel cu cartofi și salată de varză, iar ca preparat dulce, cocoroade cu gem.

Tot la Târgul de țară vor fi prezenți producători din județul Sibiu care pregătesc: pâine, turtă dulce, produse apicole, siropuri și gemuri delicate, produse din lapte de vacă, și chiar legume și fructe din Săcădate.

Asociația Vatra Satului Săcădate promovează cultura tradițională și valorile ei autentice, în mod activ prin punerea în scenă a obiceiurile socio-culturale. Misiunea asociației se ghidează după valori precum demnitate, bucurie, frumosul simplu și comunitate.

Acțiunile Muzeului ASTRA sunt finanțate de Consiliul Județean Sibiu.

Ioana Pop

Articole recente

Goluri multe și două intervenții VAR în meciul dintre U Cluj și FC Hermannstadt

În fața a aproximativ 5 mii de spectatori, U Cluj a învins cu 3-1...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

Mai multe articole de același fel