fbpx
18.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ALBAExponatul lunii august, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. O fotografie...

Exponatul lunii august, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. O fotografie din 1918 cu delegația Consiliului Dirigent al Transilvaniei la București

Publicat în

spot_img
spot_img

Exponatul lunii august la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia este o fotografie din 15 decembrie 1918, cu delegația Consiliului Dirigent al Transilvaniei la București.

Exponatul va fi vernisat marți, 4 august, la ora 11:00. Fotografia prezintă delegația ardeleană care a dus actul Unirii la București, înmânându-l regelui Ferdinand, la 14 decembrie 1918. În zilele respective, delegația a participat însă la numeroase alte evenimente festive și recepții oficiale. Din 15 decembrie datează fotografia de față, ce îi înfățișează pe membrii delegației extinse alături de generalul Constantin Prezan și ofițeri și soldați din Batalionul 2 Alba Iulia.

Prezența delegației ardelene era semnalată prompt în ziarul Universul: “Capitala României găzduiește astăzi pe solii Ardealului, veniți să ne spue că la Alba Iulia s-au rupt, pentru vecie, cătușele seculare, cari ferecau neamul românesc de dincolo de Carpați. Ei aduc patriei mame îmbrățișările calde ale fiilor săi înstrăinați multă vreme. Duioasă îmbrățișare, măreață epopee. E momentul cel mai sublim din viața noastră”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Ioana Pop

Articole recente

Goluri multe și două intervenții VAR în meciul dintre U Cluj și FC Hermannstadt

În fața a aproximativ 5 mii de spectatori, U Cluj a învins cu 3-1...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

Mai multe articole de același fel