fbpx
20.7 C
Cluj-Napoca
AcasăECONOMIEAnaliză ERSTE: România, cel mai redus pachet financiar de susţinere economică post-pandemie...

Analiză ERSTE: România, cel mai redus pachet financiar de susţinere economică post-pandemie din regiune

Publicat în

spot_img
spot_img

Erste, cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est şi proprietarul BCR, a doua bancă din România, a prezentat săptămâna trecută la Viena rezultatele financiare pentru primul semestru al anului 2020 şi a avansat date noi legate de revenirea economică, scrie Ziarul Financiar.

Conform analiștilor ERSTE, scenariul cel mai probabil de revenire are forma unui val, perioadele de creştere alternând cu perioade de scăderi, astfel încât revenirea la nivelul din 2019 va dura.

Pentru România, scenariul avansat la 31 iulie este de o scădere de 4,7% în anul 2020, urmată de o creştere de 3,9% în anul 2021.

Şomajul este estimat pentru 2020 la 5,9%, iar pentru 2021 va creşte la 8,5%. Deficitul bugetar prognozat de Erste este de 7,3% din PIB în 2020, urmat de un nou deficit de 3,8% din PIB în 2021.

Dintre cele şapte ţări unde Erste activează, România are cea mai mică creştere economică pentru 2021.

Erste prezintă comparativ și valoarea pachetelor financiare oferite de fiecare ţară pentru susţinerea economiei, a companiilor şi a populaţiei.

Dacă guvernul de la Budapesta a oferit un pachet financiar de 18% din PIB, Cehia – 14%, iar Austria – 13%, în România guvernul de la Bucureşti a oferit un pachet financiar de numai 3% din PIB.

Erste are active de 264 miliarde de euro (spre comparaţie, tot sistemul bancar din România abia se aproprie de active de 100 de miliarde de euro), iar după primul semestru din 2020 a raportat un profit net de 294 milioane euro, faţă de 732 de milioane euro în S1 2019, ca urmare a constituirii unor provizioane pentru posibile credite neperformante cauzate de criza Covid -19, de peste 600 milioane de euro.

Sursa: zf.ro

Adrian Meitner

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel