fbpx
22.6 C
Cluj-Napoca
AcasăINTERVIUInterviu | Vergil Matei - un senior al presei brăilene

Interviu | Vergil Matei – un senior al presei brăilene

Publicat în

spot_img
spot_img

 IOAN VASIU: – Sunteți un jurnalist cunoscut și apreciat nu doar în județul Brăila, unde v-ați născut, ci și la nivel național, fiind membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România încă din anul 1992. Ce v-a determinat să îmbrățișați această profesie?

VERGIL MATEI: – Nu aș fi crezut, tânăr fiind, că peste ceva vreme voi ajunge să trăiesc din gazetărie. Mă împlinisem profesional, lucram ca electrician principal la pupitrul de comandă al unui grup energetic dintr-o termocentrală, dar viața de până atunci îmi fusese flancată de pasiunea pentru ziar. Tatăl meu, corespondent voluntar la ziarele locale din vremea sa, care mă introdusese în „lumea importantă a veștilor”, dar și dragostea pentru literatură, pentru cuvântul scris, cred că m-au determinat să fac acest pas. A fost și o șansă a mea datorită viitorilor mei colegi din redacția ziarului județean „Înainte” din Brăila, unde devenisem un colaborator de-al casei. De aici și până la absolvirea Facultății de jurnalism – grupa Vioricăi Bucur, n-a fost decât un pas.

IOAN VASIU: – Mulți ani la rând ați activat în colective redacționale ale unor publicații. Vă rog să amintiți câteva dintre acestea.

VERGIL MATEI: – Din 1981 până în decembrie 1989 am lucrat în redacția fostului ziar județean brăilean „Înainte”, apoi am activat la ziarul „Libertatea”, timp de șapte ani. Am prins o perioadă grea, când meseria de gazetar căzuse în derizoriu, fapt ce m-a determinat să-mi dau demisia și să mă reangajez ca electrician la fostul meu loc de muncă din termocentrală. Zic că am procedat bine, întrucât între un ziar și o pâine am ales pâinea. A fost o alegere bună, întrucât aici, până la ieșirea la pensie m-am împlinit profesional, mulțumit fiind și de salariu.

Cât despre activitatea gazetărească din această perioadă pot spune că aceasta s-a derulat „în fază” ca să folosesc un termen din energetică, colaborând la multe publicații, atât din țară cât și din străinătate: „Ancheta”, „Sportul brăilean” și „Vocea a Treia” din Brăila, precum și pe site-urile unor publicații din America de Nord, Israel, Germania.

IOAN VASIU: – Cu toate că sunteți pensionar, nu ați pus pixul în sertar, fiind redactor la revista „Casa Speranței”din Brăila. Vorbiți-ne puțin despre această publicație.

VERGIL MATEI: – Odată cu ieșirea la pensie, în 2013, m-am dedicat scrierii „mai așezate”, propunându-mi chiar să public un roman. În paralel, m-am aciuat pe lângă redacția revistei „Casa Speranței” editată de Asociația C.A.R.P. „Ana Aslan” Brăila, unde, la început, am colaborat publicând diverse articole, apoi am devenit „membru plin” al acesteia.

Revista „Casa Speranței, lansată în anul 2013, cu apariție trimestrială, ajunsă astăzi la cel de-al 28-lea număr, într-un tiraj de peste 4.000 de exemplare și într-o ținută grafică de excepție, se dorește,(așa cum subliniază și domnul economist Ilie Dudulea, președintele asociației ), a fi o prezență vie în rândul celor peste 45.000 de membri, scopul major fiind oferirea unei protecții sociale reale persoanelor vârstnice și simpatizanților afiliați la aceasta. Din revistă nu lipsesc rubrici consacrate, cum ar fi cele de sănătate, creație literară, poezie, eseuri, apariții editoriale, personalități locale, evocări etc, toate acestea într-un spațiu tipografic acoperit de membrii Cenaclului „Casa Speranței”, înființat în 2016.

IOAN VASIU: – În anul 2014 ați debutat ca scriitor, publicând volumul intitulat „Acasă, la Fănuș”, bine primit de critica literară, pentru care, la un festival „cu pretenții” ați obținut premiul întâi la secțiunea „Reportaj” . Ce alte cărți ați mai publicat?

VERGIL MATEI: – Alte trei volume, e vorba de „Dincolo de patul armei” în două ediții, „Acasă, la Mărtinești” (satul meu natal) și „Întâmplări de peste zi”, o „traistă” în care am adunat reportaje, însemnări, povești, evocări din activitatea de gazetar. Despre acestea au scris critici, scriitori, poeți, oameni de litere cunoscuți, ca Aurelian Titu Dumitrescu, Emilian Marcu, Nicolae Rotaru, Dumitru Anghel, Adrian Secară, Ioan Toderiță, Tudor Cicu, regretatul, fost coleg de facultate, prof. univ. dr., ziarist Ion Marin, profesorii universitari Alexandru Brad și Constantin Amariței, prof. Virginia Chiriac etc.

IOAN VASIU: – Ați devenit membru al UZPR imediat după anul 1990, fiind și  posesor al Cărții Internaționale de Ziarist . Considerați că această Uniune reprezintă cu adevărat interesele membrilor săi?

VERGIL MATEI: – La începutul acestui an, în clădirea impunătoare a asociației noastre a avut loc o întâlnire a ziariștilor din Brăila cu membrii conducerii U.Z.P.R., unde au fost prezentate câteva din preocupările pentru creșterea rolului acestei organizații profesionale, pentru apărarea drepturilor membrilor săi, adresându-se totodată, îndemnul la unitate și solidaritate. Personal, aș propune  să se treacă de la vorbe la fapte, prin înființarea unor case de odihnă ale ziariștilor și, de ce nu, prin sprijinirea materială a acestora în vederea editării unor volume.

        iulie 2020            Interviu realizat de Ioan Vasiu /UZPR

Ioan Vasiu

Poet, critic și jurnalist român. Redactor șef al săptămânalului Palia Expres din Orăștie și fondator al Radio Color Orăştie.- Membru al UNIUNII ZIARISTILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA - Membru al SOCIETATII SCRIITORILOR ROMANI DIN BASARABIA, cu sediul la Chisinau. - Membru al USEM- Uniunea Scriitorilor Europeni din Moldova. Este CETATEAN DE ONOARE al comunei PERIAM, judetul Timis, Romania

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel