15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEEvenimente și acțiuni culturale finanțate cu peste 80.000 de lei de Consiliul...

Evenimente și acțiuni culturale finanțate cu peste 80.000 de lei de Consiliul Județean Maramureș. Printre proiecte, lansarea „Manualului de istorie a Maramureşului”

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Județean (CJ) Maramureș va sprijini financiar organizarea a două evenimente culturale importante pentru istoria și tradiția județului.

Este vorba despre proiectul cultural-educativ „Din istoria Maramureşului”, care va primi 30.000 de lei, și despre evenimentul cultural „Întoarcerea cărților în satul românesc”, finanțat de administrația județeană cu 55.000 de lei.

Primul proiect are în vedere realizarea expoziţiei documentare „Sighetul în documente şi Imagini”, organizarea conferințelor „Maramureşul: condiţii istorico-geografice” și „Importanţa cunoaşterii istoriei Maramureşului”, a mesei rotunde cu tema: „Tragedia deportării evreilor maramureşeni”, a unei sesiuni de comunicări ştiinţifice cu tema: „Maramureşul şi Marea Unire”, precum și lansarea cărții „Manual de istorie a Maramureşului”.

“Vorbim despre un proiect patriotic, drag mie, care are ca finalitate lansarea unui manual de istorie a Maramureșului, ce urmează să fie studiat în școli. Astfel de inițiative de documentare a momentelor importante și personalităților marcante din Maramureș merită întraga noastră susținere”, a declarat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea. Acesta a precizat că, în urma discuțiilor din comisiile de specialitate, se ia în calcul și traducerea manualului și în limbile minorităților etnice din județ.

A doua acțiune culturală finanțată de CJ Maramureș este evenimentul „Întoarcerea cărților în satul românesc”, organizat în parteneriat cu Primăria Rozavlea.

În cadrul evenimentului, care va avea loc în luna august, se vor organiza colocvii culturale, lansări de carte și momente cultural-artistice.

„Vorbim, în primul rând, despre achiziționare cărți, cheltuieli ocazionate cu tipăriri de diverse materiale, precum și cheltuieli legate de participarea personalităților culturale invitate, printre care se află și reprezentanți ai Academiei Române. Având în vedere că nu s-au organizat în acest an evenimente culturale și nu avem un ghid de finanțare pentru astfel de manifestări, consider că ar trebui să fim alături măcar de aceste acțiuni punctuale, care vorbesc despre cărți, despre istoria, cultura și valorile județului nostru”, a explicat șeful CJ Maramureș.

Articole recente

Ratele pentru locuințe ale magistraților vor fi achitate de stat | „Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită” – reacția judecătoarei Adriana Stoicescu 

Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara a spus despre noua inițiativă legislativă că este „grețoasă și nesimțită”.

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Mai multe articole de același fel