fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEEvenimente și acțiuni culturale finanțate cu peste 80.000 de lei de Consiliul...

Evenimente și acțiuni culturale finanțate cu peste 80.000 de lei de Consiliul Județean Maramureș. Printre proiecte, lansarea „Manualului de istorie a Maramureşului”

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Județean (CJ) Maramureș va sprijini financiar organizarea a două evenimente culturale importante pentru istoria și tradiția județului.

Este vorba despre proiectul cultural-educativ „Din istoria Maramureşului”, care va primi 30.000 de lei, și despre evenimentul cultural „Întoarcerea cărților în satul românesc”, finanțat de administrația județeană cu 55.000 de lei.

Primul proiect are în vedere realizarea expoziţiei documentare „Sighetul în documente şi Imagini”, organizarea conferințelor „Maramureşul: condiţii istorico-geografice” și „Importanţa cunoaşterii istoriei Maramureşului”, a mesei rotunde cu tema: „Tragedia deportării evreilor maramureşeni”, a unei sesiuni de comunicări ştiinţifice cu tema: „Maramureşul şi Marea Unire”, precum și lansarea cărții „Manual de istorie a Maramureşului”.

“Vorbim despre un proiect patriotic, drag mie, care are ca finalitate lansarea unui manual de istorie a Maramureșului, ce urmează să fie studiat în școli. Astfel de inițiative de documentare a momentelor importante și personalităților marcante din Maramureș merită întraga noastră susținere”, a declarat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea. Acesta a precizat că, în urma discuțiilor din comisiile de specialitate, se ia în calcul și traducerea manualului și în limbile minorităților etnice din județ.

A doua acțiune culturală finanțată de CJ Maramureș este evenimentul „Întoarcerea cărților în satul românesc”, organizat în parteneriat cu Primăria Rozavlea.

În cadrul evenimentului, care va avea loc în luna august, se vor organiza colocvii culturale, lansări de carte și momente cultural-artistice.

„Vorbim, în primul rând, despre achiziționare cărți, cheltuieli ocazionate cu tipăriri de diverse materiale, precum și cheltuieli legate de participarea personalităților culturale invitate, printre care se află și reprezentanți ai Academiei Române. Având în vedere că nu s-au organizat în acest an evenimente culturale și nu avem un ghid de finanțare pentru astfel de manifestări, consider că ar trebui să fim alături măcar de aceste acțiuni punctuale, care vorbesc despre cărți, despre istoria, cultura și valorile județului nostru”, a explicat șeful CJ Maramureș.

Ovidiu Petrovai

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

Concert „Madrigal for Babies” la Sighetu Marmației

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Cezar Verlan, invită publicul din județul Maramureș la Concertul Extraordinar „Madrigal for Babies”, eveniment creat special pentru bebeluși (0-12 luni) și părinții acestora, precum și femei însărcinate.

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.