Jandarmul rural, personaj al satului și al statului, va fi prezent la datorie prin Muzeul ASTRA din Sibiu, în cadrul programului „Animă ASTRA”.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit instituției, în postura jandarmului se va afla muzeograful Adrian Alexe, care va îmbrăca o uniformă specială de vară, un costum din anii 1895-1916, o replică realizată pe baza unei cercetării științifice. Tunica albă este prezentă în schița „La conferință. Documente omenești”, de Jean Bart (a se vedea textul din imaginea de la finalul articolului). În schiță este amintită o conferință despre combaterea holerei, în Dobrogea anului 1912. Rolul din trecut al jandarmului va fi reinterpretat în contextul pandemiei actuale, începând de joi până la sfârșitul săptămânii.

La intrarea în muzeu, ,,jandarmul” va lua temperatura vizitatorilor și le va (re)aminti regulile de distanțare fizică. De asemenea, va patrula prin Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, pentru a veghea dacă vizitatorii respectă aceste reguli. Cine va dori, îl va putea fotografia de la distanță, fiindcă domnul ,,șef de post” nu se va supăra, mai ales dacă vizitatorii vor purta mască și vor respecta distanța.

Program Jandarm rural:

– joi – duminică, 6 – 9 august, orele 10.00 -12.00, la intrarea în Pavilionul Muzeal Multicultural, din Muzeul în aer liber;

– sâmbătă – duminică, 8 – 9 august, orele 12.00 -14.00, în Muzeul în aer liber.

(FOTO: Muzeul ASTRA / Facebook)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania