𝑫𝒊𝒓𝒆𝒄𝒕𝒐𝒓𝒖𝒍 𝑮𝒆𝒐𝒑𝒂𝒓𝒄𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑰𝒏𝒕𝒆𝒓𝒏𝒂𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑼𝑵𝑬𝑺𝑪𝑶 𝑻̦𝒂𝒓𝒂 𝑯𝒂𝒕̦𝒆𝒈𝒖𝒍𝒖𝒊, 𝒅𝒓. 𝑨𝒍𝒆𝒙𝒂𝒏𝒅𝒓𝒖 𝑨𝒏𝒅𝒓𝒂̆𝒔̦𝒂𝒏𝒖, 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒑𝒓𝒊𝒎𝒖𝒍 𝒆𝒙𝒑𝒆𝒓𝒕 𝒓𝒐𝒎𝒂̂𝒏 𝒎𝒆𝒎𝒃𝒓𝒖 𝒊̂𝒏 𝑪𝒐𝒏𝒔𝒊𝒍𝒊𝒖𝒍 𝑮𝒆𝒐𝒑𝒂𝒓𝒄𝒖𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝑼𝑵𝑬𝑺𝑪𝑶, 𝒖𝒏 𝒓𝒐𝒍 𝒄𝒉𝒆𝒊𝒆 𝒍𝒂 𝒏𝒊𝒗𝒆𝒍 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒏𝒂𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Nominalizarea sa a fost făcută de către Directorul General UNESCO, Audrey Azoulay.

Începând cu luna septembrie, în perioada 2020 – 2024, Alexandru Andrasanu va fi unul dintre membrii votanți responsabil de revalidarea Geoparcurilor existente și de evaluarea noilor nominalizări de Geoparcuri.

Consiliul are și rolul de a-l consilia pe Directorul General UNESCO în aspecte privind strategia, planificarea și implementarea programului Geoparcurilor Globale UNESCO.

Alexandru Andrășanu

Alexandru Andrășanu este Profesor Asociat la Universitatea din București, pionier în dezvoltarea geoconservării și a geoparcurilor din România. A fost implicat în crearea diferitelor structuri educaţionale și de formare, programe și evenimente culturale, precum și în gestionarea a peste 40 de proiecte naţionale și internaţionale. Din 2009, coordonează programul de Master ”Geobiologie Aplicată în Conservarea Patrimoniului Natural și Cultural”, în cadrul Universităţii din București. Este co-fondator și director al Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, iniţiator al proiectului Geoparcului ,,Ţinuturile Buzăului”, coordonator al Forumului Geoparcurilor (Tradiții Creative Doru Frolu) și îndrumător pentru alte iniţiative privind geoparcurile din România, Danemarca, Bulgaria și Macedonia de Nord. Este membru al comitetului de coordonare al Reţelei Europene de Geoparcuri, membru al comitetului consultativ al Reţelei Globale de Geoparcuri și expert UNESCO pentru geoparcuri internaţionale, cu misiuni în China, Franţa, Grecia, Maroc, Belgia, Japonia, Indonezia, Italia, Nicaragua.

Programul Geoparcurilor Globale este unul dintre programele principale ale sectorului Științe Naturale din cadrul UNESCO.

Geoparcurile Globale UNESCO sunt zone geografice unice, unificate, unde siturile și peisajele cu semnificație geologică internațională sunt gestionate printr-un concept holistic de protecție, educație și dezvoltare durabilă. Abordarea de jos în sus a combinării conservării cu dezvoltarea durabilă, implicând în același timp comunități locale, devine din ce în ce mai populară. În prezent, există 161 de Geoparcuri Globale UNESCO în 44 de țări.

Consiliul Geoparcurilor Globale UNESCO este responsabil de evaluarea revalidărilor Geoparcurilor existente și de evaluarea noilor nominalizări de Geoparcuri. Acesta decide dacă noile cereri ar trebui înaintate Consiliului Executiv al UNESCO pentru aprobare. În plus, are un rol cheie de consiliere pentru Directorul – General UNESCO în ceea ce privește strategia, planificarea și implementarea programului Geoparcurilor Globale UNESCO.

Consiliul este format din 12 membri votanți, toți experți de înalt calibru aleși pentru experiența lor, calificări științifice sau profesionale. Aceștia sunt numiți de Directorul – General UNESCO, la recomandarea Rețelei Geoparcurilor Globale (GGN) și a Statelor Membre.

Sursa: https://www.cnr-unesco.ro/

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania