fbpx
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJFOTO | Mumii din Egiptul antic, investigate de specialiști ai USAMV Cluj-Napoca,...

FOTO | Mumii din Egiptul antic, investigate de specialiști ai USAMV Cluj-Napoca, într-un proiect unic al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei

Publicat în

spot_img
spot_img

Una din primele activități ale proiectului ”Zei și muritori din Egiptul antic”, derulat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), a fost realizată cu succes. Este vorba despre investigațiile de imagistică medicală (computer tomograf și radiografii) ale mumiei umane, mumiilor animale, organelor umane mumificate efectuate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, au anunțat reprezentanții muzeului clujean.

Prin aceste analize s-au avut în vedere mai multe aspecte care pot lămuri întrebări precum sexul individului, patologia osoasă, dar și alte posibile patologii, poate vârsta și, nu în ultimul rând, eventualele obiecte cu care a fost pregătită persoana pentru viața de apoi, explică istoricii.

Echipa de la USAMV care a realizat investigațiile de imagistică medicală a fost formată din șef lucrări dr. Robert Cristian Purdoiu, conf. dr. Radu Lăcătuș și tehnician Alex Muntean. Din partea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei au participat dr. Diana Bindea, dr. Eugenia Beu-Dachin și dr. Irina Nemeti. Potrivit MNIT, rezultatele investigațiilor sunt extrem de interesante și vor fi interpretate și publicate în cadrul proiectului.

(FOTO: Muzeul National de Istorie a Transilvaniei / Facebook)

Proiectul „Zei și muritori din Egiptul antic” este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 (sprijin financiar acordat de Islanda, Principatul Liechtenstein și Regatul Norvegiei) în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul privind susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Proiectul este derulat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, iar perioada de implementare este 1 februarie 2020 – 1 februarie 2022.

Obiectivul principal al proiectului vizează punerea în valoare a colecției egiptene, într-o expoziție modernă, interactivă, cu aplicații multimedia. Piesele selectate vor face obiectul unor intervenții de conservare curativă și restaurare, iar mumia umană, piesa centrală a colecției, va fi supusă și unor investigații de imagistică medicală (CT, radiografie).

Printre obiectele de patrimoniu se numără câteva mumii de animale, dar și fragmente de corp uman mumificate, statuete ushebti – simbol al defunctului în lumea de dincolo –, precum și statuete reprezentând divinități – Isis, Osiris, Harpokrates. Design-ul spațiului expozițional va ține cont de cele două lumi ilustrate tematic, cea umană și cea divină, aflate într-o relație foarte strânsă.

În cadrul proiectului vor avea loc activități diverse, unele dintre ele realizându-se în colaborare cu entități internaționale. Într-un film documentar vor fi prezentate cele mai importante și mai sugestive momente din culisele proiectului, dar și rezultatele acestuia.

Articole recente

Tururi ghidate gratuite pentru turiștii care vizitează Oradea

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune oferă pentru al doilea an consecutiv, în fiecare weekend, începând cu 1 iunie 2023, tururi ghidate gratuite

Sindicatele din Educație resping propunerea Guvernului de majorări ale veniturilor personalului didactic

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicatele respins oferta

Duminică, ora 18:00 U- BT Cluj Napoca -CSM CSU Oradea. Se joacă cu titlul pe masă. Clujenii pot deveni campioni pentru al treilea an...

U-Banca Transilvania şi CSM CSU Oradea se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 18:00 în BT Arena, în meciul cu numărul VI din finala Ligii Naţionale.

Duminică, ora 14:00 Gloria Buzău – UTA. Manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1

Gloria Buzău și UTA Arad se întâlnesc duminică, 28 mai, cu începere de la ora 14.00, în manșa tur a barajului de retrogradare/promovare în Liga 1.

Mai multe articole de același fel

Contractul pentru metroul clujean, semnat în prezența premierului Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, au participat, joi, la semnarea contractului pentru proiectarea şi execuţia magistralei de metrou M1 din Cluj-Napoca, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).