Una din primele activități ale proiectului ”Zei și muritori din Egiptul antic”, derulat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), a fost realizată cu succes. Este vorba despre investigațiile de imagistică medicală (computer tomograf și radiografii) ale mumiei umane, mumiilor animale, organelor umane mumificate efectuate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, au anunțat reprezentanții muzeului clujean.
Prin aceste analize s-au avut în vedere mai multe aspecte care pot lămuri întrebări precum sexul individului, patologia osoasă, dar și alte posibile patologii, poate vârsta și, nu în ultimul rând, eventualele obiecte cu care a fost pregătită persoana pentru viața de apoi, explică istoricii.
Echipa de la USAMV care a realizat investigațiile de imagistică medicală a fost formată din șef lucrări dr. Robert Cristian Purdoiu, conf. dr. Radu Lăcătuș și tehnician Alex Muntean. Din partea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei au participat dr. Diana Bindea, dr. Eugenia Beu-Dachin și dr. Irina Nemeti. Potrivit MNIT, rezultatele investigațiilor sunt extrem de interesante și vor fi interpretate și publicate în cadrul proiectului.
(FOTO: Muzeul National de Istorie a Transilvaniei / Facebook)
Proiectul „Zei și muritori din Egiptul antic” este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 (sprijin financiar acordat de Islanda, Principatul Liechtenstein și Regatul Norvegiei) în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul privind susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.
Proiectul este derulat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, iar perioada de implementare este 1 februarie 2020 – 1 februarie 2022.
Obiectivul principal al proiectului vizează punerea în valoare a colecției egiptene, într-o expoziție modernă, interactivă, cu aplicații multimedia. Piesele selectate vor face obiectul unor intervenții de conservare curativă și restaurare, iar mumia umană, piesa centrală a colecției, va fi supusă și unor investigații de imagistică medicală (CT, radiografie).
Printre obiectele de patrimoniu se numără câteva mumii de animale, dar și fragmente de corp uman mumificate, statuete ushebti – simbol al defunctului în lumea de dincolo –, precum și statuete reprezentând divinități – Isis, Osiris, Harpokrates. Design-ul spațiului expozițional va ține cont de cele două lumi ilustrate tematic, cea umană și cea divină, aflate într-o relație foarte strânsă.
În cadrul proiectului vor avea loc activități diverse, unele dintre ele realizându-se în colaborare cu entități internaționale. Într-un film documentar vor fi prezentate cele mai importante și mai sugestive momente din culisele proiectului, dar și rezultatele acestuia.