fbpx
21.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂ„La capătul unei vieţi”. Expoziție în memoria artistului Aurel Popp, la Muzeul...

„La capătul unei vieţi”. Expoziție în memoria artistului Aurel Popp, la Muzeul de Artă Satu Mare

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul de Artă Satu Mare organizează vineri, 7 august, începând cu ora 13.00, un eveniment de excepție dedicat comemorării a 60 de ani de la moartea marelui artist sătmărean Aurel Popp.

Evenimentul, care se va desfășura la Atelierul Memorial Aurel Popp, str. Aurel Popp, nr. 13, poartă numele jurnalului scris de celebrul artist sătmărean – La capătul unei vieţi…, având la bază autobiografia Din an în an… În debut va avea loc vernisajul expoziției cu același nume, o expoziție inedită ce aduce în faţa publicului iubitor de artă un aspect mai puţin cunoscut al creaţiei artistului sătmărean, şi anume preocupările acestuia în domeniul graficii.

Potrivit reprezentanților muzeului, prin intermediul acestei expoziţii axate exclusiv pe grafica lui Aurel Popp (exceptând grafica cu tematică antimilitaristă care a mai fost expusă), se dorește introducerea publicului vizitator în tainele atelierului artistului, oferindu-i posibilitatea de a cunoaşte numeroasele studii şi schiţe care au stat la baza unor lucrări semnificative din creaţia acestuia, sau a unor compoziţii de amploare, dar care nu au mai fost materializate (lucrări de inspirație istorică, tematică socială, ciclul Doborâtorii de copaci, apreciat ca fiind un elogiu închinat muncii, puterii şi voinţei omului în lupta cu natura).

Evenimentul a fost organizat de dr. Liuba Irina Horvat, șef secție artă, Mariana Baloș și Cristina Busuioc, în parteneriat cu domnul profesor Alexandru Zotta; Filarmonica ”Dinu Lipatti”: Stier Alexa – pian; Szekely Alpar – vioară; Kovács Emöke – vioară; Liceul de Artă „Aurel Popp”, director adj. Julia Nichita Sulyok; elevele Vaida Ivet, clasa a XI-a; Ştef Iris, cl. a IX-a – secţia de pictură, coordonate de prof. Diana Varga și Király Gabriela. Elevul Kozma Máte – cls. a IX-a – vioară, ce va susține un moment muzical, coordonat de prof. Rodica Cuzdriorean; Cercul ”Coloria”, coordonator Cristina Gloria Oprişa.

Elevii vor picta în aer liber, în curtea Atelierului Memorial Aurel Popp, inspirându-se din lucrările expuse și din creația artistului, gazdele evenimentului recompensându-i cu Diplome de merit.

De asemenea, se vor citi fragmente din jurnalul La capătul unei vieţi….

La finalul evenimentului, organizatorii vor depune o coroană de flori la bustul artistului, situat în vecinătatea Atelierului Memorial.

Ioana Pop

Articole recente

Admiterea 2024 la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu | Aproape 2800 de locuri fără taxă sunt prevăzute la programele de licență și master.

Aflați care este distribuția locurilor scoase la concurs de Ministerul Educației Naționale pentru anul universitar 2024-2025 pentru facultățile din cadrul ULBS

Papa Francisc le cere preoților să țină predici scurte, ca să nu adoarmă credincioșii

"Uneori, preoţii vorbesc mult şi nu mai înţelegi despre ce vorbesc", susține Pontiful

Șapte oferte pentru construirea drumului expres Arad – Oradea

Lucrările au cu o valoare estimată de 2,74 miliarde lei (fără TVA) şi trebuie finalizate în 24 de luni.

Mai multe articole de același fel