Primul dintre proiectele care vor fi implementate la Sarmizegetusa Regia va fi demarat în această toamnă, a anunțat Ministerul Culturii, după ce ministrul Bogdan Gheorghiu a fost vineri în vizită de lucru la situl arheologic monument UNESCO din Munții Orăștiei.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” este un proiect finanțat cu două milioane de euro prin Programul RO-Cultura, administrat de Ministerul Culturii, și beneficiază de o cofinanțare de 1 milion de euro din partea Consiliului Județean Hunedoara. Proiectul are ca scop restaurarea monumentului și dezvoltarea economică și socială a zonei, prin management cultural.

“Mă bucur să văd un proiect care are parte de o finanţare serioasă, în sfârşit. Din punctul meu de vedere înseamnă un start al relansării Sarmizegetusa Regia, pentru că dacă, poate, pe anumite segmente puteam vorbi despre o salvare de la degradare, iată că astăzi putem vorbi despre o conservare şi începutul unui drum de restaurare a unei părţi din ceea ce însemna vechea cetate dacică”, a declarat ministrul Culturii.

Bogdan Gheorghiu a vizitat vineri situl arheologic Sarmizegetusa Regia și cetatea dacică Costești-Cetățuie, unde se desfășoară o intervenție de urgență realizată de Ambulanța pentru Monumente, cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului. 

“Capitala Daciei – muzeu viu” este încă un exemplu al succesului și al cooperării dintre factorii publici și privați, naționali și internaționali, cu un potențial imens de a salvgarda patrimoniul nostru cultural. Mulțumesc domnului prof. dr. Gelu Florea, coordonatorul șantierului precum și domnului director Ștefan Bâlici pentru claritatea cu care ne-au explicat istoria acestei cetăți impresionante și pentru entuziasmnul cu care ne-au descris proiectul de restaurare“, a declarat Bogdan Gheorghiu.

(FOTO: Ministerul Culturii)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania