Cea mai longevivă galerie permanentă de artă fotografică din România, Galeria “Euro Foto Art” din Oradea va fi aniversată pe 14 august, la împlinirea a 30 de ani de existenţă, a anunţat luni, într-un comunicat, fondatorul acesteia, artistul fotograf Ştefan Tóth.

“În această galerie am vernisat 585 de expoziţii ale artiştilor fotografi din Europa, Asia, SUA, Africa de Sud şi Noua Zeelandă. Astfel, publicul vizitator a avut posibilitatea de a viziona în condiţii de gratuitate peste 45.000 de fotografii artistice alb-negru şi color. Pentru meritele deosebite obţinute în promovarea artei fotografice universale, galeria a fost declarată, la data de 14 mai 2019, la Belfast (Irlanda de Nord), de către Federaţia Internaţională de Artă Fotografică (FIAP), Centru Expoziţional FIAP Oradea – România (cel de al 17-lea din lume),” a declarat preşedintele Asociaţiei Internaţionale “Euro Foto Art” şi directorul Centrului Expoziţional FIAP Oradea – România, Ştefan Tóth.

El a menţionat că, la vernisajele organizate de-a lungul timpului, pe lângă sute de artişti fotografi expozanţi de pe mapamond, au participat adeseori şi reprezentanţi ai ambasadelor din România, astfel încât în cei 30 de ani de existenţă, Galeria “Euro Foto Art” a devenit o adevărată Ambasadă Culturală a municipiului Oradea, a judeţului Bihor şi a României în întreaga lume.

Evenimentul aniversar va fi organizat vineri sub auspiciile Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (recunoscută de UNESCO) în grădina de vară din imediata vecinătate a galeriei din Piaţa 1 Decembrie nr. 12.

De la ora 17,00 este programată o întâlnire cu reprezentanţii mass-media locală şi centrală, apoi inaugurarea expoziţiei realizate despre cele peste 100 de vernisaje care au avut loc în noul sediu al galeriei şi prezentarea albumului aniversar realizat cu sprijinul financiar la Consiliul Judeţean Bihor.

Programul va continua, de la ora 18,00, cu o proiecţie de imagini digitale din cele mai semnificative evenimente care au avut loc în cei 30 de ani de existenţă a acestei galerii şi muzică oferită de două formaţii care colaborează de mulţi ani cu conducerea galeriei, “Duo Varadiensis” şi Rock Filarmonica Oradea.

Având în vedere reglementările în vigoare şi cu respectarea măsurilor, intrarea la evenimentul aniversar se va face numai pe bază de invitaţie. Evenimentul va fi transmis online prin adresa de facebook: https://www.facebook.com/EuroFotoArtAsociatieInternationala/.

La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi din Instituţia Prefectului Bihor, ai Consiliului Judeţean Bihor şi ai Primăriei municipiului Oradea.

Expoziţia numărul 585, organizată cu sprijinul CJ Bihor şi al Primăriei Municipiului Oradea, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” şi Clubul Fotografic “Nufărul” Oradea, va rămâne la dispoziţia publicului până la data de 3 septembrie.

Intrarea la toate evenimentele fotografice ale galeriei au fost şi sunt în continuare gratuite.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania