fbpx
20.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATESibiu: Vieți salvate prin transplant. Medicii au prelevat ficatul, rinichii şi plămânii...

Sibiu: Vieți salvate prin transplant. Medicii au prelevat ficatul, rinichii şi plămânii de la un pacient de 25 de ani, aflat în moarte cerebrală

Publicat în

spot_img
spot_img

Mai mulți medici din Sibiu, Cluj și București au prelevat ficatul, rinichii şi plămânii de la un pacient în vârstă de 25 de ani, aflat în moarte cerebrală, după ce familia acestuia şi-a dat acordul pentru această operaţie.

“Vineri, 7 august, la SCJU Sibiu a avut loc prima prelevare de organe din acest an. Intervenția chirurgicală a fost una complexă, cu atât mai mult cu cât s-a desfășurat în condițiile dificile, determinate de pandemia COVID. Donatorul a fost un tânăr de 25 de ani, a cărei viață nu a mai putut fi salvată de către medici, dar care a redat viața altor oameni. Tânărul a fost diagnosticat în moarte cerebrală, iar familia sa a avut puterea de a lua decizia dificilă de a accepta prelevarea organelor, oferind astfel șansa la viață unor semeni aflați în suferință. În cadrul întregului proces, un rol esențial a revenit echipei de la Sibiu, formată din dr. Tiberiu Daniel Toabes, coordonator local de transplant, şi dr. Ioana Codru– în calitate de key donation person (KDP), susținuți de medicii rezidenți ATI Corina Săceleanu și Teofil Pisaltu. Întregul proces s-a derulat sub supravegherea conf. univ. dr. Mihai Sava, medicul șef al Secției Clinice ATI a SCJU Sibiu”, au anunțat reprezentanții Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Intervenţiile de prelevare a ficatului şi rinichilor au fost realizate de echipe ale Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj. Trei bolnavi, a căror singură variantă era un transplant, au primit o șansă la viață datorită organelor prelevate la Sibiu. Intervenţia de prelevare a plămânilor a fost realizată de o echipă de medici a Eurotransplant, în condiţiile în care pe teritoriul României nu a existat un receptor compatibil pentru plămân.

Familia tânărului aflat în moarte cerebrală a fost convinsă să îşi dea acordul pentru prelevarea de organe de către medicul Tiberiu Toabeş, coordonator local de transplant.

„Procesul este, încă din start, unul deosebit de complex, deoarece vorbim despre unul dintre cele mai grele momente, pierderea unei vieţi omeneşti, care însă duce la salvarea altor vieţi, în urma acceptului pentru donarea organelor. Este un gest de profundă empatie şi solidaritate pentru care mulţumim familiei. Nu există cuvinte suficiente pentru a sublinia importanţa unui astfel de gest. Ulterior obţinerii acordului, acţionăm contra-cronometru ca o echipă unită de acelaşi scop: salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă de supravieţuire”, a explicat medicul.

(FOTO: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu)

Ioana Pop

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel