Mai mulți medici din Sibiu, Cluj și București au prelevat ficatul, rinichii şi plămânii de la un pacient în vârstă de 25 de ani, aflat în moarte cerebrală, după ce familia acestuia şi-a dat acordul pentru această operaţie.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“Vineri, 7 august, la SCJU Sibiu a avut loc prima prelevare de organe din acest an. Intervenția chirurgicală a fost una complexă, cu atât mai mult cu cât s-a desfășurat în condițiile dificile, determinate de pandemia COVID. Donatorul a fost un tânăr de 25 de ani, a cărei viață nu a mai putut fi salvată de către medici, dar care a redat viața altor oameni. Tânărul a fost diagnosticat în moarte cerebrală, iar familia sa a avut puterea de a lua decizia dificilă de a accepta prelevarea organelor, oferind astfel șansa la viață unor semeni aflați în suferință. În cadrul întregului proces, un rol esențial a revenit echipei de la Sibiu, formată din dr. Tiberiu Daniel Toabes, coordonator local de transplant, şi dr. Ioana Codru– în calitate de key donation person (KDP), susținuți de medicii rezidenți ATI Corina Săceleanu și Teofil Pisaltu. Întregul proces s-a derulat sub supravegherea conf. univ. dr. Mihai Sava, medicul șef al Secției Clinice ATI a SCJU Sibiu”, au anunțat reprezentanții Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Intervenţiile de prelevare a ficatului şi rinichilor au fost realizate de echipe ale Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj. Trei bolnavi, a căror singură variantă era un transplant, au primit o șansă la viață datorită organelor prelevate la Sibiu. Intervenţia de prelevare a plămânilor a fost realizată de o echipă de medici a Eurotransplant, în condiţiile în care pe teritoriul României nu a existat un receptor compatibil pentru plămân.

Familia tânărului aflat în moarte cerebrală a fost convinsă să îşi dea acordul pentru prelevarea de organe de către medicul Tiberiu Toabeş, coordonator local de transplant.

“Procesul este, încă din start, unul deosebit de complex, deoarece vorbim despre unul dintre cele mai grele momente, pierderea unei vieţi omeneşti, care însă duce la salvarea altor vieţi, în urma acceptului pentru donarea organelor. Este un gest de profundă empatie şi solidaritate pentru care mulţumim familiei. Nu există cuvinte suficiente pentru a sublinia importanţa unui astfel de gest. Ulterior obţinerii acordului, acţionăm contra-cronometru ca o echipă unită de acelaşi scop: salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă de supravieţuire”, a explicat medicul.

(FOTO: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania