15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘFOTO | Morminte vechi de peste 3.000 de ani, descoperite pe situl...

FOTO | Morminte vechi de peste 3.000 de ani, descoperite pe situl arheologic de la Susani

Publicat în

spot_img
spot_img

Două morminte de incinerație, unul cu trei vase, cel de-al doilea cu un vas, din perioada anului 1400 î.CH. au fost descoperite de arheologi pe situl arheologic de la Susani, județul Timiș.

Descoperirea a fost făcută de arheologii Muzeului Național al Banatului, împreună cu specialiștii de la Direcția Județeană de Cultură, Muzeul de Istorie și Etnografie din Lugoj și Universitatea de Vest din Timișoara.

“Vasele au fost scoase la lumină pe sit-ul arheologic, reprezentat de tumulul numit Gramurada de la Jupani, satul Susani, comuna Traian Vuia din județul Timiș. Săpătura de anul acesta, din acea zonă, a început în 6 iulie și s-a încheiat în 31 iulie. Descoperirile cele mai recente se adaugă celor din 2019, când a mai fost găsit un mormânt de incinerație cu patru vase. Informațiile obținute până acum de echipa de specialiști, prin datarea cu izotopul C14, arată că mormintele aparțin unei perioade în care Banatul era locuit de populații ce aparțineau de perioada târzie a Epocii Bronzului. Atât descoperirile de anul acesta cât și cele de anul trecut sunt analizate în această perioadă, procesul de restaurare a vaselor a început, urmând ca rezultatele să fie ulterior prezentate”, a anunțat Muzeul Național al Banatului.

Echipa de specialiști care a efectuat săpăturile de la Susani este condusă de cercetătorul Dragoș Diaconescu, de la Muzeul Național al Banatului. Din ea mai fac parte arheologul Victor Bunoiu – Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, arheologul Răzvan Pinca – Muzeul de Istorie și Etnografie din Lugoj și conf. univ. dr. Dorel Micle – Universitatea de Vest din Timișoara.

(FOTO: Muzeul Național al Banatului)

Articole recente

Ratele pentru locuințe ale magistraților vor fi achitate de stat | „Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită” – reacția judecătoarei Adriana Stoicescu 

Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara a spus despre noua inițiativă legislativă că este „grețoasă și nesimțită”.

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Mai multe articole de același fel