Profesorul Virgil Păunescu, managerul Centrului de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului, OncoGen din Timișoara, a declarat într-o intervenție la Digi24 că virusul Sars Cov-2 a devenit atât de agresiv și suferă atâtea mutații, încât vaccinurile la care se lucrează ar putea să nu mai fie eficiente peste un an.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

„Ne aflam in fata unui virus instabil genetic care a suferit câteva zeci de mutații în aceste luni. Una dintre mutații, despre care s-a mai spus câte ceva, aflată în poziția 614, un aminoacid care s-a schimbat în tulpina S – cea care este cea mai importantă în privința virulenței acestui virus – a generat o variantă nouă de virus, mai agresivă din multe puncte de vedere decât variantă inițială Wuhan, și care în decursul lunii aprilie a înlocuit la nivel mondial tulpina pe care o știam noi.”, a spus Virgil Păunescu.

Profesorul susține că asta înseamnă că lumea subestimează acest virus.

”E atât de concentrată pe această competiție care nici măcar nu mai este despre vaccinuri. Așa cum am spus, nici la noi nu mai era vorba despre vaccin, era vorba despre poziționarea pe plan mondial. Care este locul tău în lume… Ești acolo, ești capabil să faci ceva? Sau aștepți să-ți de alții și ție ca la Remdesivir câte zece tablete pe lună. Deocamdată, datele referitoare la agresivitatea acestuia nu sunt foarte clare, dar înclină spre o agravare a bolii. Ce mi se pare cel mai important este că virusul, noua variantă a acestuia, se multiplică mult mai mult. În decurs de două luni a dislocat complet forma inițială a virusului. Această nouă mutație descarcă o cantitate foarte mare de material viral în organismul uman. Mult mai mult decât forma veche. Este o formă mai agresivă, chiar dacă deocamdată nu avem suficiente statistici”, a mai spus Virgil Păunescu pentru sursa citată.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania