Bibliotecarul Avram Iancu din Petroșani, devenit celebru după ce a traversat înot Canalul Mânecii şi a parcurs traseul Dunării de la izvoare şi până la vărsare, a anunțat că încearcă să stabilească un nou record la înotul de anduranță pe Dunăre.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Sportivul hunedorean și-a propus să înoate din amonte de Moldova Nouă pe o distanță de 120 de kilometri până la barajul Porțile de Fier I.

Avram Iancu va porni în cursă vineri dimineață, la ora 3.00, timp estimat al înotului este de 30-35 de ore și speră ca finish-ul să fie chiar de Ziua Marinei, în 15 august.

“Ieri (miercuri – n. red.) mi-am condus fratele pe ultimul drum. Mâine (vineri – n. red.) voi înota aproximativ 120 de kilometri în amintirea lui Viorel Iancu și a surorii mele Emilia-Simona. În mai puțin de un an i-am pierdut prematur; 51, respectiv 58 de ani. În memoria lor încerc un nou record. Actualul record national de anduranță la înotul în ape libere îmi aparține! Recordul datează din 30 august 2016, când am traversat în mod oficial Canalul Mânecii. Am realizat cea mai lungă sesiune de înot românescă: 17 h 54 de minute în care am înotat o distanță de 62 de kilometri forțat de curenții marini, foarte puternici, care aproape că mi-au dublat distanța pe care o aveam de parcurs dintre Anglia și Franța. (…) În anul următor (2017) am reușit o premieră mondială și o performanță unică prin parcurgerea înot a întregului curs al Dunării fără costum de neopren și labe de înot, în 89 de zile ( fără nicio zi de pauză) realizând o medie zilnică de 31 de kilometri. (…) De Ziua Marinei voi înota până la epuizare pe distanța a 120 de kilometri în lacul de acumulare Porțile de Fier I”, a anunțat Avram Iancu pe site-ul său.

Înotătorul hunedorean și-a stabilit mai multe obiective pentru noua aventură pe Dunăre: să bată propriul record de timp cu minim un minut, să bată propriul record de distanță cu minim un kilometru în plus, atingerea unui timp de înot în continuu de 24 de ore, parcurgerea înot a unei distanțe de 100 kilometri, parcurgerea înot a întregii distanțe propuse – 120 de kilometri.

“De Ziua Marinei să audă toată lumea că prin țara noastră trece un fluviu măreț ce se varsă în Marea Neagră, printr-o deltă la fel de măreață. Să păstrăm apele curate! Și să nu uităm: apa înseamnă viață!”, este mesajul cu care Avram Iancu pleacă în cursa pe Dunăre.

(FOTO: iancuavram.ro)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania