fbpx
31.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BISTRIȚA NĂSĂUDObiceiuri de „Sântă Mărie” în Bistrița-Năsăud, prezentate de Arhivele Naționale

Obiceiuri de „Sântă Mărie” în Bistrița-Năsăud, prezentate de Arhivele Naționale

Publicat în

spot_img
spot_img

„Adormirea Maicii Domnului” este una dintre cele mai importante sărbători creștine, ținută cu sfințenie în lumea satului tradițional românesc.

Bistrițenii, oameni cu credință de Dumnezeu și cu respect față de tradiție, au cinstit și cinstesc și acum această mare sărbătoare creștină.

Dovadă stau consemnările pe care specialiștii de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud le-au strâns despre obiceiurile locale legate de praznicul “Adormirii Maicii Domnului”.

O selecție a acestor obiceiuri a fost prezentată pe pagina de Facebook a Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.

“De această sărbătoare erau legate mai multe obiceiuri populare, astfel în satele din zona Becleanului era obligatoriu pelerinajul la Mânăstire Nicula. Credincioșii, cu icoana Maicii Domnului în fruntea coloanei, strabăteau pe jos distanța până la mânăstire, cântând pricesne.

În ajunul sărbătorii, leșenii împleteau cununi din flori, spice de grâu și frunze de nuc și le așezau la troițele de la răspântia drumurilor sau la icoanele din casă.

În zona Țibleșului, acum se adunau castraveții copți și îngălbeniți, care se crăpau și se puneau la uscat, fiind considerați ca buni pentru durerile de măsele sau „bube rele”.

În tradiția populară din zona noastră se considerau ca zile ploioase, zilele din ajunul Adormirii – „ploile Bulciului”, nume preluat de la Târgul cel Mare al Bistriței.

În aceasta zi erau adunate și ultimele plante de „leac” – busuiocul, măghiranul, daliile. De asemenea, nu era bine să mergi înapoi, deoarece se considera că Maica Domnului se întrista.

Acum bărbații schimbau pălăria cu căciula, iar cine era văzut purtând pălărie după 15 august era ironizat.

Începea sezonul nunților!”

Ilustratele postate fac parte din colecțiile „Anton Coșbuc” și „Liviu Păiuș” și fac parte din Fondul Arhivistic al României

Ioana Pop

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel

Primăria Bistrița, câștigată de PSD la o diferență de 8 voturi

Biroul Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud a decis, marţi, că buletinele cu voturile valabil exprimate pentru funcţia de primar al municipiului Bistriţa nu vor fi renumărate, astfel că rezultatul la alegerile locale rămâne cel iniţial, cu candidatul PSD Gabriel Lazany câştigător în faţa edilului în funcţie, Ioan Turc (PNL), la o diferenţă de opt voturi

Un adolescent de 16 ani a decedat după ce a fost intoxicat cu o substanţă antiparazitară folosită pentru animale

O familie din satul Ilişua, judeţul Bistriţa-Năsăud, a ajuns săptămâna trecută la spital, în urma unei intoxicaţii cu o substanţă antiparazitară folosită pentru animale, iar, ulterior, băiatul de 16 ani al familiei a decedat.