Directorul general al Direcţiei Control al Autorității Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a anunțat vineri că instituția a primit o alertă RAPEX privind comercializarea unui gel dezinfectant de mâini care conţine substanţe toxice.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Este vorba despre un gel de mâini produs în Turcia, notificat de Danemarca. Produsul conține metanol (valoare măsurată: 11,6 %), care este deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi.

“În plus, lipsesc pictogramele de pericol și avertizările necesare.Prin urmare, utilizatorii nu au nicio informație cu privire la toxicitatea și la inflamabilitatea produsului.Ambalajul nu este prevăzut cu sistem de închidere de siguranță pentru copii.Ingestia sau contactul cu metanolul poate duce la orbire și la deces./produsul nu respectă regulamentele privind produsele biocide și regulamentele privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP)”, a precizat Paul Anghel.

Directorul ANPC a publicat pe pagina de Facebook o poză, în care se observă că gelul este comercializat sub brandul MissLife.

RAPEX este un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase între Comisia Europeană şi Statele Membre ale Uniunii Europene.

“Există un site al UE şi un raport săptămânal. În rapoartele săptămânale, mai ales în ultima perioadă, exista foarte multe alerte în ceea ce priveşte măştile faciale, fie că vorbim despre cele de protecţie sau măştile medicale sau orice alt tip. În ultima perioadă, statele membre au anunţat cu privire la alte produse care au fost considerate neconforme şi gelul respectiv face parte din aceeaşi categorie. În urma acestui apel al Danemarcei, noi ne vom sesiza şi vom face verificări în teren pentru a vedea dacă pe piaţa naţională au intrat aceste loturi de produse, şi dacă au intrat, cât din ele s-a vândut şi ce pericol reprezintă”, a declarat Paul Anghel.

(FOTO: Facebook / Paul Anghel)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania