Comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Hunedoara
CUI 21200012

Un ecograf performant, unic în vestul României,  a intrat recent în dotarea Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Aparatul permite o evaluare complexă la nivelul inimii folosind tehnici imagistice 2D și 4D, de înaltă rezoluție. De asemenea, pe lângă evaluarea morfologică a cordului, ecograful permite caracterizarea din punct de vedere funcțional a acestuia prin utilizarea tehnicilor Doppler color, Doppler Spectral sau Doppler Tisular.

Valoarea de achiziție a aparatului a fost de 130.000 de euro.

Potrivit reprezentanților spitalului, cu ajutorul aparatului, care folosește cele mai noi softuri din acest domeniu, pot fi evaluați indicii de disincronism cardiac, utilizați în cadrul terapiei de resincronizare la pacienții cu insuficientă cardiacă avansată. In același timp, poate fi analizată deplasarea miocardului (prin tehnica speckle tracking), investigație folosită pentru diagnosticul preclinic al bolii coronariene sau în caracterizarea unor cardiomiopatii ce pot afecta semnificativ speranță de viață a bolnavului.

“Folosind ecografia 4D, putem vedea, practic, cum arată, de exemplu, valva în inima omului. Putem vedea în timp real eventualele leziuni ale valvei cardiace și putem ajuta chirurgul să aleagă cea mai bună tehnică pentru pacientul nostru, în cazul în care această intervenție este necesară. E un aparat foarte performant care permite o evaluare nu doar a cordului, ci și a sistemului arterio-venos periferic, a organelor parenchimatoase abdominale și a plămânului” a declarat Răzvan Macarie, medic specialist cardiolog la Spitalul “Victor Babeș”.

Pacienții cu boli cardiovasculare preexistente prezintă un risc major de deces în cazul infecției cu COVID-19. Riscul de mortalitate a acestora este de aproape trei ori mai mare decât cel al pacienților care nu au asociată o boală cardiovasculară.

“ Colegii mei de la Institutul Cantacuzino au realizat, în urmă cu câteva luni, un studiu pe un eșantion de aproape 900 de persoane infectate cu noul coronavirus. Iar acesta a arătat că bolnavii cardiaci prezintă un risc accentuat de deces în cazul infecției cu SARS COV 2. Și asta pentru că cei care au dezvoltat boli cardiovasculare prezintă, pe lângă numerosi factori de risc, și multiple comorbiditati”, a precizat dr. Răzvan Macarie.

(SURSA FOTO: Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș” din Timișoara)

Comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Hunedoara
CUI 21200012
Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.